A kiadvány köszöntőjében Pikó András leszögezi, hogy sikeres volt az eddigi járványkezelés, sok rászorulónak érdemi segítséget nyújtottak. A polgármester elismerte, hogy vannak elmaradások, de azokért főként a kormányzatot teszi felelőssé. Pikó András írt a korrupt gyakorlatok rendszerének lebontásáról, miközben elődje, Sára Botond szerint a kerület vezetése ma háromszor annyiba kerül a józsefvárosiaknak, mint korábban.

Járványügyi intézkedések

A beszámolóban az önkormányzat járványügyi intézkedésként felsorolják az önkénteseknek szóló kisokost, a járványügyi zöldszámot, valamint azt is, hogy elengedték a teraszok utáni közterület-használati díjat, ami valójában egy kormányzati intézkedés, amely országosan segítette a vendéglátóhelyeket ebben a nehéz helyzetben.

A pénzügyi válság sikeres kezelését abban látja Pikó András, hogy sikerült elvégezni az önkormányzati feladatokat a kieső bevételek ellenére. Ebben valószínűleg nem kis szerepet játszhat, hogy Sára Botond stabil pénzügyi háttérrel, 13+2,6 milliárd forinttal adta át Józsefvárost Pikó Andrásnak.

Köztisztaságra az ígértnél kevesebb jutott

A józsefvárosiak által legnagyobb problémaként említett köztisztaságra is kitér a beszámoló: a nagyobb hangsúly érdekében kétszer is kiemelve, hogy a takarítók, illetve az előző ciklusból megörökölt takarítógépek takarítanak. Arról a kampányígéretről, amelyben a köztisztaságra fordított összeg megkétszerezéséről volt szó ezúttal nem tesznek említést, vélhetően azért, mert többek között ezt sem sikerült teljesíteni. 

Vajon milyen dinamikus fejlesztéseket lát Pikó András?

Az egyik legizgalmasabb fejezet a fejlesztésekről szól. Rögtön az elején leszögezik benne Pikó András korábbi mondatát, miszerint Józsefváros továbbra is Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő kerülete. Ez a rész új intézkedést, beruházást csak nyomokban tartalmaz. Helyet kapott benne ellenben egy 2017-ben indított homlokzatfelújítási projekt, amely részben a Tarlós István nevéhez köthető fővárosi TÉR_KÖZ pályázati forrásból – ezt azóta Karácsony Gergely meg is szüntette –, részben önkormányzati keretből. Szintén TÉR_KÖZ pályázatból indult el korábban a Déri Miksa utca felújításának előkészítése, amit Pikó Andrásék a tavalyi évben néhány utcabútorral megtoldottak.

Ugyancsak az előző ciklusban indult a Kocsis Máté által kilobbizott, 2 milliárd forintos Orczy Negyed Program, aminek a részeként tavaly elkészült a Kálvária téri játszótér megújítása. A Tolnai Pihenőkert is szerepel az eredménylistán, azonban ez csak nevében új, korábban ugyanis a közeli idősklub tagjai használták közösségi kertként. Szerepel benne az előző ciklusban elkészült és egy éves pihentetés után beüzemelt két köztéri illemhely is, valamint a Bláthy park a Tisztviselőtelepen, aminek szintén a befejező munkálatai maradtak csak 2020-ra. Ebben a fejezetben ígéretként szerepel továbbá, hogy majd pótolják a Rókus kertben letarolt évtizedes fákat, valamint itt kaptak helyet a főváros által kijelölt kerékpársávok is.

Szociális támogatások: jutott Iványi Gáboréknak is

A szociális támogatásokról szóló felsorolásban szerepel, hogy segítették a hajléktalanellátó intézményeket, kiemelve az Oltalom Karitatív egyesületet, amelynek vezetője, Iványi Gábor a leghangosabban támadja a kormány intézkedéseit. Itt emellett olyan üres frázisokat is olvashatunk mint: „hatékonyabbá tettük”, „kiterjesztettük”, „szorosabb kapcsolatot alakítottunk ki”

Továbbá érdemként említik azt az óvodafejlesztésre nyert 100 milliós uniós támogatást, amelyet korszerűsítés helyett az óvodai dolgozók továbbképzésére fordítanak, amelyen többek között konfliktuskezelést tartanak baloldali alapítványok.

Piaci alapú lakbérrel lett „igazságosabb” a lakáspályázati rendszer

„Igazságosabbá tettük a lakáspályázati rendszert” – számolnak be a kiadványban. Mint írják, többféle pályázat is kiírásra került, felújítandó és felújított. Ez korábban is így volt. A különbség az, hogy míg a baloldali városvezetés egyes pályázatoknál piaci lakbért határoz meg, az előző ciklusban erre nem volt példa.    

A közbiztonság továbbra is prioritás

A beszámolóból azt is megtudhatjuk, hogy a kerületben a közbiztonság továbbra is prioritás. Ennek érdekében kiváló kapcsolatot alakítottak ki a rendőrséggel, ami korábban sem volt másként, folytatták a rendészeti programokat, valamint közbiztonsági kerekaszalt is indítottak, ami szintén működött korábban, csak más néven

Új drogstratégia is körvonalazódik, amit már előkészítettek, de hogy milyen konkrét lépések történtek az elmúlt évben ez ügyben, azt nem tudni.

Részvételi program

A beszámoló szerint a részvételi programot az a Közösségi Részvételi Iroda koordinálja, amelynek munkatársait a polgármestert is jelölő C8 civil szervezetből az önkormányzatba ejtőernyőztettek. A tájékoztatás erősségei között pedig szerepel az önkormányzati honlap, amelyen egy jó ideje már a kereső funkció sem működik.