Sokan fellélegeztek, mikor a jelentős lakossági nyomás eredményeként Pikó András a közösségi oldalán arról írt, hogy lemond a Teleki tér 7-be tervezett nappali ellátásról. A kommunikációs trükkökkel teletűzdelt írás azt sejttette a jóhiszemű lakókkal, hogy a polgármester már nem tervez ilyet megvalósítani Józsefvárosban, azonban ez korántsem bizonyos.

Éppen ezért rákérdeztünk a Teleki tér 7. számú bérlemény sorsára, illetve arra is, hogy végleg lemondtak róla, vagy máshol, kerületen belül terveznek-e ilyen intézményt létrehozni, és ha igen, akkor hol? A kérdésünkre nem kaptunk egyértelmű választ.

„A fókuszunkban jelenleg a józsefvárosi tulajdonú ingatlanban megvalósuló józan kávézó áll. A szenvedélybetegségek megelőzéséről és kezeléséről ugyanakkor felelősen cselekvő önkormányzat nem mondhat le” – írta Békési Zsuzsanna, a polgármester sajtófőnöke.

Sára Botond: sunnyogás és kommunikációs trükk zajlik

Sára Botond, a Józsefvárosi Fidesz alelnöke az üggyel kapcsolatban azt írta közösségi oldalán:

Most meg azt akarja bemesélni (a polgármester – a szerk.), hogy megértette az embereket és visszakozik. Csakhogy ő maga írta le, hogy nem adják fel és folytatják a tervezést. Megint csak egy kommunikációs trükk és sunnyogás, ami zajlik. De nem fogjuk hagyni! Kiállunk a józsefvárosiak érdekei mellett, nem vehetik semmibe a véleményüket

Tehát a józan kávézó minden jel szerint továbbra is a Teleki téren maradna, ugyanakkor a drogambulancia nyitásáról se mondtak le, mindössze arról, hogy azt a Teleki téren nyissák meg. Hogy végül hol valósul meg, az egyelőre kérdőjel. Mindenesetre az borítékolható, hogy a kerület más pontján sem fogadják majd kitörő örömmel.

Kizártak a fórumról számos környékbeli lakost

Az önkormányzat a témában tartott egy online – zártkörű – lakossági fórumot is május 13-án délután, amire viszont számos környékbeli lakost be sem engedtek. Az ügyben petíciót indító Pálovics Emese – aki részt vett a fórumon – lapunknak megerősítette, hogy az önkormányzat szándéka szerint a kávézó megnyílik. Teszik ezt annak ellenére, hogy – szerinte – a lakosok ezt sem szeretnék.

A polgármester tartalmilag semmitmondó, viszont pökhendi, cinikus és kioktató válaszokat adott. Példaként említette amikor a részvételiséggel gyakran példálózó Pikó András azt fejtegette: nem fog minden vendéglátóegység miatt népszavazást indítani. A kávézó – amelyet eredetileg függőségben szenvedők számára – terveztek 19 óráig lenne majd nyitva, és az elmondottak alapján már mindenkinek szólna. A korábban vállalt garanciák – 24 órás telefonos szolgálat és kinti őrzés – erre már nem érvényesek – szűrte le a következtetést Pálovics Emese az elhangzottak alapján, holott a Pikó András is elismerte, hogy jogos a lakosok félelme a Teleki téri közbiztonsági állapotok tekintetében.