Ahogyan az a folyamat állásából is jól látszik, a részvételi költségvetés ebben a formában nem több egy nagy szemfényvesztésnél. De nézzük csak meg közelebbről, hogy miről is szól tulajdonképpen ez a baloldal részéről oly’ nagy pátosszal emlegetett fogalom.

Pikó már a kampányában bedobta, hogy polgármestersége esetén a lakosok dönthetnek majd Józsefváros költségvetésének egy részéről, és azt is megmondta, hogy ennek összege (kezdetben!) a kerületi költségvetés 1 százaléka lesz. Ehhez képest Pikó regnálásának első két évében semmi nem történt az ügyben. Spongya rá…

A lakosságot nem érdekli a program

Az első részvételi költségvetést 2022-ben tartották meg 120 millió forinttal, azaz az ígért összeg kevesebb mint felével: a 31,5 milliárdos költségvetés 0,38 százalékával. A program érdektelenségbe fulladt, hiszen a lakosság 1 százalékát sem sikerült bevonni az egyébként hosszadalmas és bonyolult folyamatba, amelynek a végén (2022 júliusában) kiválasztottak 13 ötletet megvalósításra.

Teljes érdektelenségbe fulladt a részvételi költségvetés bemutatója

Több mint fél év elteltével megnéztük, hogy a megvalósítás mely fázisában vannak az ötletek. A kép lesújtó: a tizenháromból mindössze egyetlen egy (!) ötletet sikerült végig vinni, éppen azt, ami már jóval korábban, az előző ciklusban is működött.

Ez pedig az, hogy a lakosok számára ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít egy szakember. Ráadásul ugyanaz a jogász szinte ugyanazt a feladatot végzi, mint amit eddig, tehát kis túlzással annyi dolga volt ezzel Pikóéknak, hogy újrakössék a korábbi szerződést.

A lakosság 1%-t sem érték el Pikóék a részvételi költségvetésükkel

13 ötletből egy valósult meg

Emellett a megvalósítás szakaszába további egy ötlet lépett: hogy vegyenek fel az önkormányzathoz egy fogyatékosügyi referenst. Itt arra kell gondolni, hogy sikerült feladni egy álláshirdetést fél év alatt.

A többi ötlet vagy előkészítés alatt áll vagy egyeztetnie kell még az önkormányzatnak ahhoz, hogy azt egyáltalán előkészítsék. Pedig nem nagy beruházásokról van szó: például kutyás programok, kézműves vásárok szervezésére, szelektív hulladékgyűjtő kihelyezésére, egy kereszteződés akadálymentesítésére…

De – úgy tűnik – ez is nagy kihívás.

Évi 50 millióba kerül az iroda, amely ezt szervezi

Mindenesetre már szervezik az idei – a 2023-as – részvételi költségvetést, amire immár 150 millió forintot fordítanak. Kérdés, hogy a tavalyi program résztvevőinek lesz-e kedve úgy újrázni, hogy világosan látszik, mennyire nem valósult meg semmi eddig az ötleteikből.

Fotó: Facebook

De mégis miért csinálják? – merül fel a jogos kérdés, amire az egyetlen értelmezhető válasz: így évente 50 millió forint közpénzt lehet költeni a Közösségi Részvételi Irodára, amelynek vezetője Udvarhelyi Tessza, Pikó András polgármester egykori kampányfőnöke.