75 évvel ezelőtt, 1947. február 25-én a kommunistákkal szembeni kiállása miatt letartóztatták és a Gulagra vitték Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Ez volt az egyik első annak, hogy az ellenszegülőket kiiktatta a kommunista párt. A kommunizmusnak majd fél évszázad alatt a becslések szerint Kelet-Közép Európában egymillió, világszerte mintegy 100 millió áldozata volt. Rájuk emlékezünk ezen a napon.

A józsefvárosi polgári oldal – ahogyan évek óta szokta -, most is a tisztviselőtelepi Magyarok Nagyasszonya Templomnál tartott megemlékezést.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Vargha Miklós Péter, a Magyarok Nagyasszonya templom plébánosa imát mondott az áldozatok lelki üdvéért, valamint felidézte Tihanyi Árpád 56-os helytállásáért kivégzett tanár fiaihoz és feleségéhez intézett búcsúlevelének egy részletét: „…Utolsó üzenetem és kérésem, hogy gyermekeimet Náci (Ignác) bátyám, Pici és a bencések neveljék, rajtad kívül természetesen, mert csak az ő kezükben látom biztosítva katolikus és magyar nevelésüket. Olyan Istenben hívő és magyar embereket neveljenek belőlük, mint én voltam. Soha kommunisták ne legyenek. A kommunizmus az emberi szabadság, jog, erkölcs, függetlenség megfojtója. A magyar pedagógusoknak pedig üzenem, olyan ifjúságot neveljenek ennek a szegény, szerencsétlen hazának, amilyeneket én. Jellemes, egyenes, gerinces, Istenben hívő és izzó hazaszeretettel átfűtött ifjúságot, melyben él ezeréves történelmünk…”

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A megemlékezésen Sára Botond koszorút helyezett el a templom hátoldalánál álló 1956-os domborműnél. Józsefváros korábbi polgármestere közösségi oldalán azt írta: Az emlékezés segít tanulnunk a magunk, valamint elődeink sorsából, egyben tiszteletteljes főhajtás és tanúság a jövő előtt.

Fotó: Józsefvárosi Önkormányzat

A Józsefvárosi Önkormányzat nevében Szili-Darók Ildikó és Dr. Erőss Gábor alpolgármester, valamint Hermann György képviselő napközben a Tolnai Lajos utca 41-43. alatt emlékezett és helyezte el az önkormányzat koszorúját.