Még tavaly tavasszal egy lakossági fórumon mondta egy fél mondatban Pikó András, hogy nem tartja kizártnak, hogy a józsefvárosi lakosoknak eddig biztosított ingyenes parkolás lehetősége megszűnik. Azóta az ingyenes parkolás megszüntetésén folyamatosan dolgoztak az önkormányzatnál, szépek lassan csepegtették különböző fórumokon, hogy így igazságosabb lesz a parkolási rendszer, ez klímabarátabb lesz (és persze az önkormányzatnak is több pénze lesz, az itt lakók kárára). Tartottak online fórumot, készítettek online/kinyomtatott – persze nem reprezentatív – kérdőívet (amit egy számítógépről egyébként többször is ki lehetett tölteni).

Ha a polgármesteren múlt volna, mindez idén tavaszra meg is valósul: Józsefváros ugyanis kidolgozta új parkolási koncepcióját. A lényege, hogy az eddig ingyenes parkolási lehetőség az itt lakóknak megszűnik, a lakossági engedélyeket zónásítják, s nemcsak az elsőre, de a második autóra is jelentősen drágul a parkolás. 

Mindennek nagy része csak azért nem valósult meg, mert egy év végi kormányrendelet megtiltotta azt.

Március 31-től mégis drágul a parkolás

Azért találtak kibúvót Pikó Andrásék arra, hogy mégis hogyan tudnának egy kis plusz pénzt kicsikarni az egyébként is sok bajjal sújtott józsefvárosiakból. A parkolásra vonatkozó rendeletben szinte csak egy betűt változtattak, de ez igen nagy jelentőségűnek bizonyult.

Eddig ugyanis lakosonként volt ingyenes az első autó várakozási hozzájárulása. Így például az is előfordulhatott, hogy az egyik kocsi a feleség, a másik a férj nevén volt, így egyikért sem kellett fizetni lakossági várakozási díjat.

A változtatásnak „köszönhetően” azonban most ez már nem működik, mert március 31-től a kedvezmény már nem LAKOSONKÉNT, hanem LAKÁSONKÉNT jár. Így a családban, akik egy lakásban élnek, csupán 1 autó után nem kell fizetni. A másodikért már igen

Ne felejtse el!

A 2020-as engedélyek 2021. március 31-ig érvényesek, azaz hamarosan lejárnak. Az új, 2021-re érvényes várakozási hozzájárulások február 15-től már igényelhetők online (https://ugyfelablak.jgk.hu) vagy személyesen a Német utcában.