Korábban nagy népszerűségnek örvendett a kerület előző, polgári vezetése által indított „Világos kapualjak” program, amelynek a kerületi házak bejáratainak megszépítése mellett közbiztonságnövelő céljai is voltak. A lakóközösségek éltek is a lehetőséggel, amelyre a program kezdetétől fogva 140 millió forintot biztosított.

A népszerűsége – több mint 370 pályázat – azonban nem mentette meg a programot, a baloldal 2020 februárjában visszavonta azt. A döntést akkor azzal indokolták, hogy integrálják majd a társasházi pályázatok közé. Eltelt másfél év, de az újjászervezésnek se híre, se hamva. Helyette most visszahozták a „Világos kapualjak” programot változatlan formában. Csak a keretösszeg lett kevesebb.

„Ez egy jó példa arra, hogy miért nem érdemes politikai alapon újratervezni sikeresnek bizonyult folyamatokat”

– hangsúlyozta Vörös Tamás, a Józsefvárosi Fidesz frakcióvezetője.

Jelenleg ugyanis csupán 12,5 millió forint áll rendelkezésre erre a célra. A társasházak kapunként 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek, amelyből 50 ezret alkonykapcsolóval működő világítótestre, 450 ezret pedig kapuk felújítására fordíthatnak.

A Józsefvárosi Fidesz indítványozta, hogy emeljék meg a 12,5 millió forintos keretösszeget 50 millióra, de ezt Pikó András és a baloldali képviselők leszavazták.