Pikó András a „kialakult költségvetési helyzetre” – tehát a baloldal által unásig ismételt „kormányzati elvonásokra” – hivatkozva záratta be 2021-ben, a magyar kultúra napjára időzítve a H13 és a Zászlómúzeum mellett a Józsefvárosi Galériát. Azt az immár komoly hagyományokkal rendelkező intézményt, amely minden korosztálynak széleskörű programokat, kiállításokat, kulturális rendezvényeket biztosított, ráadásul ingyenesen. A Klubrádióból a Józsefvárosi Önkormányzat élére került polgármester akkor azt is ígérte, amint lehetőség lesz, helyreállítják az intézmény működését.

Egészen más, akár fizetős irányba viszi a baloldal a józsefvárosi kultúrát

A július 22-ei képviselő-testületi ülésen fogadta el az egyesült baloldal azt a koncepciót, amely a Józsefvárosi Galériát, a koncepció szövegében leírtak szerint, profittermelésre alkalmas Józsefvárosi Múzeummá kívánják alakítani. Az előterjesztő Erőss Gábor (Párbeszéd Magyarországért) alpolgármester megpróbálta elhomályosítani az ingyenesség kérdését, de nem született rá megnyugtató válasz. Említette, hogy Józsefváros Kártyával majd ingyenes lehet a józsefvárosiaknak az új múzeum, de hangsúlyos a koncepcióban is meghatározott profittermelésre képesség, ellentmondást, de minimum feloldandó helyzetet teremt.

A baloldal korábban azt a kritikát is megfogalmazta a Józsefvárosi Galériával kapcsolatban, hogy szűk körnek szóló programokat biztosított, ám Sántha Péterné (Fidesz-KDNP), korábbi kutúráért felelős alpolgármester leszögezte: a Józsefvárosi Galéria programkínálata minden korosztályt megcélzott: a kerekítő foglalkozások a legapróbbaknak, kézművesprogramok, előadások az óvodásoknak-iskolásoknak, a koncertek a fiataloknak, a kiállítások, előadások az idősebb generációnak szóltak.

A múzeum melletti érvként hozza fel Erőss Gábor, hogy a működéshez külső forrásokat is igénybe vennének, valamint a múzeumpedagógiára, mint kiszámítható bevételi forrásra tekint.

Komoly csapásokat szenvedett és veszélyben van a józsefvárosi identitás?

A baloldali városvezetés módszeresen és rezzenéstelen arccal építi le a józsefvárosi kultúrát és identitást: szétverték a Cigányzenekart, elkergették a Zászlómúzeumot, bezárták a H13-at és a Józsefvárosi Galériát és helyette most valami új, megfoghatatlan dolgot próbálnak idehozni

– jelentette ki Szilágyi Demeter (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő, aki szerint ezen intézmények pénzhiányra hivatkozással történő bezárása sem felel meg a valóságnak. Erre példaként említette a rendelkezésre álló 1,5 milliárd forintos szabadon felhasználható pénzmaradványt, illetve a rejtélyes körülmények között zárolt 1,4 milliárd forintos tételt, amelyről nem tudható, hogy mire tervezi elkölteni a baloldali városvezetés.

Tehát volt és van is pénz, ezt nagyon jól tudták, amikor cinikus módon pénzhiányra hivatkozva záratták be ezeket az intézményeket

– tette hozzá Szilágyi Demeter, azt feszegetve, hogy vajon nem a jövő évi választási kampányra tette-e félre a baloldal a kérdéses 1,4 milliárdos összeget.