Pikó András konkrétan a józsefvárosiak szembe hazudott, amikor 2019-ben azt ígérte: Ha ők győznek, biztonságos Józsefvárost teremtenek! Hogy ebből mennyire nem lett semmi, azt a lakosok a saját bőrükön tapasztalják. Jó példa erre a napokban megtörtént autólopás, ami a helyiek és a rendőrség összefogásának hála, jól végződött.

Tíz perc alatt ellopták a kocsit

Az autó tulajdonosa január 29-én reggel a gyermekét akarta iskolába vinni. Beindította a kocsit és bekapcsolta a fűtést, hogy a nagy hidegben kicsit átmelegedjen az utastér, majd felment a lakásba a gyermekéért. Tíz perc sem telt el amíg visszatértek, ám a kocsinak hűlt helye volt. – Ekkor hívott fel engem tanácsért – mondja Kecskeméti László a Hírnyolcnak. A megalakuló Nyolc Kör Polgárőr és Védegylet vezetője azt javasolta az áldozatnak, hogy azonnal értesítse a rendőrséget. Az alakulóban lévő védegylet tagjai között pedig elindult egy telefonos riadólánc az ügyről.

Áttörte az utat lezáró barikádokat egy sofőr a Práter utcában

 

Száguldozásba fogott az ámokfutó tolvaj

A tolvaj eközben végig ralizott egész Józsefvároson a lopott járművel. A Szigony utcánál a rendőrök intézkedés alá akarták vonni a kocsit, ám a sofőr nemhogy megállt volna, inkább a gázpedálra taposott. Magával vitte az elé kerülő forgalomelterelő kerítést, és ráfordult a Práter utcára. Ott szintén egy barikád állta útját, ám a tolvaj –mit sem törődve vele–, áthajtott rajta. Erről a manőverről videófelvételt is készített egy járókelő, amit helyi csoportokban osztogattak a kerületiek. A hozzászólók közül többen azt hitték a sofőr megelégelte a Pikó András féle esztelen forgalomeltereléseket.

Fotó: Hírnyolc

„…a 8. kerületben már közlekedni nem lehet autóval a sok lezárás miatt” – írta egy hozzászóló. Egy másik szerint tűrhetetlen, ami folyik ezen a környéken. Pikó olyan forgalmi változásokat vezetett be, hogy még a haza vezető út is körülményes lett – vélte a kommentelő.

Forgalomcsillapítás Pikó módra: Légszennyezés és dugó a Magdolnanegyedben

A védegylet közreműködésével lett meg az autó

– A riadólánc egyik tagja végül meglátta az ellopott autót a Corvin sétánynál, így a rendőrség és a lakosság együttműködésével hamar meglett a kocsi a bevásárlóközpont parkolójában, és a tolvajt is elfogták a plázában – mondta Kecskeméti László.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Mint megtudtuk: a száguldozás eredményeként vélhetően több százezer forintos kár keletkezett a járműben, köszönhetően annak, hogy a tolvaj mindennek nekihajtott. A jármű tulajdonosa azonban még így is örült, hogy meglett az autó.

Várják önkéntesek csatlakozását

Kecskeméti László lapunknak arról is beszélt, hogy Nyolc Kör Polgárőr és Védegylet szeretné betölteni azt az űrt, amit Pikó Andrásék okoztak, amikor megszüntették a kerületi polgárőrséget, de újat nem hoztak létre.

Összefogás: Védegylet óvja majd az edzésre igyekvő kicsiket

A védegyletnek eddig 13 tagja van, akik többnyire a Zrínyi Miklós Kick-Box Akadémia szülői munkaközösségéből verbuválódtak. A szervezet eredeti célja az volt, hogy a gyerekek biztonságban el tudjanak jutni az edzésekre. Az alapítók viszont végül arra az elhatározásra jutottak, hogy az egész kerület közbiztonságának javítását tűzik ki célul. Éppen ezért szívesen látnak további önkéntes csatlakozókat is. Olyan helyi lakosokat várnak, akik tenni szeretnének a kerület jobb közbiztonságért.

Lebukott Pikó, bevallotta: ő a felelőse a rossz közbiztonságnak

A hangzatos kampányígérgetés után hamar kiderült, hogy Pikó András ezen a téren sem teljesített. Ennek eredményét ma már sokan látják. A korábban példaként emlegetett Palotanegyedben rendszeressé vált a kapuk berúgása, a drogosok a társasházakba vonultak be, hogy ott adják be maguknak a bódító anyagot. Az Orczy és a Losonci tér környékét ismét ellepték a prostituáltak, a Magdolna negyedben erőszakos támadásokról számolnak be lakosok. Csak az elmúlt egy éveben 35 százalékkal emelkedett a bűncselekmények száma. Amikor elkezdtek romlani a statisztikai adatok a polgármester egyből letagadta, hogy bármi köze lenne a közbiztonsághoz. Szerinte ennek mindenki más a felelőse, csak ő nem.

Vallott Pikó: Övé a leromlott közbiztonság felelőssége

Pikó András a napokban viszont elszólta magát. Az önkormányzati lapjának azt nyilatkozta, hogy Józsefváros kiemelt stratégiai ügyei – így a köztisztaság és a közbiztonság is – közvetlenül a polgármesterhez tartoznak.