Lebutította a projektet, így elbukta Pikó András a káptalanfüredi tábor felújítását célzó állami támogatást

Bányai Rudolf | 2021. 01. 05. – 15:59

Már csak néhány elem hiányzott a Józsefvárosi Önkormányzat káptalanfüredi tábor felújításából, amikor 2019 őszén Pikó András átvette a polgármesteri stafétát. Egy év alatt azonban nem sikerült befejezni a projektet. Tavaly ősszel a baloldali városvezetés arról döntött, hogy több fontos elemet kivesz a korábbi tervek közül, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériuma már nem tartotta támogathatónak a részben állami forrásból megvalósuló fejlesztést. Kocsis Máté azt ígérte: újra kilobbizza a támogatást, viszont Pikó András valótlan állításai miatt beperli a polgármestert.

© Fotó
Kocsis Máté Facebook-oldal

Pikó András közösségi oldalán tette közzé az Emberi Erőforrások Minisztériumának levelét, amelyben az áll, hogy a tervezett műszaki tartalom jelentős csökkentése miatt nem tartják elfogadhatónak az új terveket, mert az megváltoztatja a támogatott tevékenység eredeti célját. A polgármester ezt Kocsis Máté bosszúhadjárataként aposztrofálta.  

A bejegyzésre reagálva Kocsis Máté azt írta a Facebook-oldalán, hogy számára a lepusztult tábor felújítása személyes ügy. Az elmúlt években meg is építették az új házakat, Pikóéknak annyi dolguk lett volna, hogy 2020-ban a milliárdos állami támogatásból befejezik; de hónapokig nem csináltak semmit. Csupán a játszóteret, a tanösvényt, a közösségi épületet és a sportpályákat kellett volna megépíteni, amire már megvolt a jogerős építési engedély is. A beruházásnak már készen kellene lennie.

Ehelyett 2020 őszén lebutították a szakmai programot, például már a fűtést sem akarták bekötni a négy évszakos házakba, de a védőnői szobát és a főzőkonyhát is kihúzták a tervekből. Az eredeti tartalom durva megváltoztatását viszont az EMMI már nem tartotta támogathatónak. Azt kell megépíteni ugyanis, amire a pénzt kapták, és nem kell trükközni. Pikóék így bukták el a pénzt – írta a kerület országgyűlési képviselője.

Kocsis Máté szerint szomorú látni, hogy Pikó András képtelen vezetni a kerületet. Mint írta: megválasztása óta egyetlen komoly fejlesztési programot sem indított, miközben 13+2,6 milliárd többlettel vette át az önkormányzatot. Amit megörökölt, azt is elbaltázta – tette hozzá Kocsis Máté.

Vádaskodásai miatt Pikó Andrást beperli Kocsis Máté, amihez Sára Botond, korábbi polgármester is csatlakozott.