Azt már 2019 óta számtalanszor megtapasztalhattuk, hogy Pikó András kommunikációs gépezete szerint az ő vezetésével eljött Józsefváros aranykora, noha az utcákon, tereken és szerte a kerületben érzékelhető tények sokszor ennek a szöges ellentétét mutatják. Még a baloldalivá vált Jobbik elnöke, Jakab Péter is áldatlan állapotokról számolt be józsefvárosi kampányolása után. Ám a polgármester nem ezt a látszatot keltette a CaPE november 4-ei fórumán.

Fotó: Hírnyolc

„Ne a lakók akarata ellen” – a tények mást mutatnak

A fórumon egy olyan kijelentéssel kezdett Pikó, amelyre azért számos cáfolatot tudunk csak az utóbbi néhány hónapból. Úgy fogalmazott: „egy városvezető sem vezetheti a várost a lakók akarata ellenében”. Májusban például sokáig nem volt hajlandó átvenni a lakók petícióját a Teleki térre tervezett drogambulancia ellen, illetve az sem a lakók akaratának való megfelelési szándékot sugallja, hogy egyre koszosabbak, elhanyagoltabbak Józsefváros közterületei, holott számos lakossági fórumon és fogadóórán érkezett ezzel kapcsolatosan panaszok sokasága (részletek itt, itt, itt és itt).

Fotó: Hírnyolc, illusztráció

„Józsefvárost a kultúra kerületévé tesszük” – így szólt Pikó ígérete

A polgármester a józsefvárosi kulturális élet fontosságáról is értekezett, azonban a tettei ennek is az ellenkezőjét mutatják. A magyar kultúra napján például bezáratta a Józsefvárosi Galériát, de Pikó András a józsefvárosi cigány kultúra ellen is „merényletet követett el”, amikor szinte teljesen leépítette a Józsefvárosi Cigányzenekart. Ezen kívül elüldözte a kerületből a Zászlómúzeumot valamint bezáratta a H13 Vállalkozásfejlesztési Központot.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Mégsem csúszik el a Somogyi Béla utca felújítása?

Rádai Dániel alpolgármester szerint 2022 végére felújíthatják a Somogyi Béla utcát, noha ennek megvalósulása erősen kétségessé vált az utóbbi hónapokban. Az utca rekonstrukcióját Kocsis Máté, Józsefváros országgyűlési képviselőjének köszönhetően tartalmazta a Blaha Lujza tér felújítása is. Erre Tarlós István főpolgármestersége idején kész tervek voltak, valamint a forrás és az engedélyek is rendelkezésre álltak. Azonban a Karácsony Gergely vezette főváros „kiszállt a finanszírozásból” (így fogalmazott korábban Pikó András). Sára Botond, a Józsefvárosi Fidesz alelnöke ekkor a lakosokkal összefogva petíciót indított, hogy megmentsék a Somogyi Béla utca felújítását. Talán épp ennek nyomására szánná rá magát az önkormányzat, hogy saját forrásból nekilásson a munkának?

Fotó: Hírnyolc / Baranyai Attila

Nem tudják megígérni, hogy ingyenes marad a parkolás

Az egész Józsefvárost, és a Palotanegyedet is érintő parkolási nehézségek kapcsán Sátly Balázs (ex-LMP) frakcióvezető úgy fogalmazott: nem tudják megígérni, hogy mindenkinek lesz parkolóhelye, de azt sem, hogy az ingyenes lesz. Ezzel nyilvánvalóan arra utalt, hogy a Pikó-csapat korábban megkezdte a „parkolási reformnak” nevezett sarcolását. Emlékezetes, ezt a Kúria elkaszálta, de amíg ez nem történt meg, a baloldal 20 millió forintot húzott ki a józsefvárosi autósok zsebéből a jogellenes rendeletük alapján.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc