A Kúria előtt a józsefvárosi menzabotrány ügye

Bányai Rudolf | 2020. 08. 04. – 11:07

A Kúria fogja tárgyalni a józsefvárosi menzabotrányt. Sajtóinformációk szerint Pikó András polgármester a törvényszéken támadta meg a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatát, amelyben 50 millióra bírságolták az önkormányzatot, és kimondták az általa kötött közétkeztetési szerződés semmisségét. A Fővárosi Törvényszék szerint is fizetnie kell az önkormányzatnak, a szerződés semmissége viszont még nem lép hatályba. Az ügy a Kúrián folytatódik.      

© Fotó
MTI/Mohai Balázs

Mint arról korábban beszámoltunk Pikó András a járványhelyzet utolsó napjaiban, jogkörével visszaélve egymaga döntött arról, hogy lecseréli a kerületi közétkeztetési szolgáltatót. Az új cégnél vizsgálatot tartott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, és 32 kiló lejárt, valamint kétséges eredetű alapanyagokat találtak a konyhájukon. A Közbeszerzési Döntőbizottság is vizsgálta az új szerződéskötést. A szabálytalan eljárás miatt 50 millió forintra bírságolta az önkormányzatot és semmisnek nyilvánította az új szerződést.

Az új cég sem úszta meg a dolgot: nekik 5 milliót kellett kifizetni, és mivel nem rendelkeztek érvényes szerződéssel, júliustól már nem szolgáltattak. Azóta ideiglenesen házon belül, azaz a kerületi bölcsődék konyháján oldják meg a közétkeztetést, ami a hírek szerint most sem teljesen zökkenőmentes, holott a nyári időszakban kevesebb adaggal kell számolni, mint iskolaidőben.

A Bors legfrissebb információi szerint Pikó András megtámadta a határozatot: azt kérte ne kelljen bírságot fizetni, és a közétkeztetés közérdekére hivatkozva a ne legyen semmis az új szerződés. A Fővárosi Törvényszék azonban kimondta: az önkormányzatnak fizetnie kell, a szerződés semmissége azonban még nem lép hatályba. A Közbeszerzési Döntőbizottság fellebbezett, ezért a menzabotrány ügye a Kúria előtt folytatódik.