Láthatólag érdektelenségbe fulladt a Pikó-féle baloldali városvezetés által szervezett józsefvárosi közmeghallgatás, hiszen a nem túl nagy számú jelenlévők többsége önkormányzati dolgozó volt. A komikusnak is nevezhető helyzetet az teszi mégis tragikomédiává, hogy két évnyi vezetés után még mindig megannyi kérdésre képtelenek konkrét választ adni a baloldali városatyák.

Pikó András és csapata amellett, hogy az esetlegesen elhangzott kritikák kapcsán ismét elővette a „kormány a hibás” és a „kormányzati elvonás” kommunikációs csodafegyvereket, kicsit ’deja vu’ érzést is keltettek. Ugyanis számos konkrét kérdés esetében elmaradt a konkrét, megnyugtató válasz, és a július 22-i testületi ülésen tárgyalt klímastratégia témájához hasonlóan, ismét gyakorta hangoztak el a baloldali városvezetők szájából a „reményeink szerint”, „tervezzük”, „szeretnénk”, és ehhez hasonló válaszpanelek. Holott két éve vezeti Józsefvárost Pikó András és a belső feszültségekkel terhelt baloldali szövetsége.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A közmeghallgatáson részt vett a Kálvária utca 10. szám alatti önkormányzati ház, a JKG szerint is évek óta bontásra javasolt szárnyában lévő rettenetes állapotú lakásban élő Weiszman Erika lánya, aki szintén választ szeretett volna kapni a lakhatással kapcsolatos kérdésére. Az önkormányzat illetékese váltig állította, hogy sosem volt az épületszárny a bontási tervben, a JKG „csak javasolta”, de a jövőbeni tervekről, lehetőségekről most sem hangzott el konkrét válasz, csak annyi, hogy „a tervezés folyamatban van”.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A Kőris utca 5/b. szám alatti, több önkormányzati lakást is magába foglaló társasház ügyében is elhangoztak kérdések egy kétségbe esett lakástulajdonostól. Itt az a probléma, hogy a szomszédban zajló építkezés következtében jelentős károk keletkeztek a társasházban, amelyre – egy lapunkat megkereső lakástulajdonos szerint – évek óta nem érkezik megnyugtató, illetve megoldást sejtető válasz sem az építtető cégtől, sem az önkormányzattól. A tulajdonos elmondása szerint az épületben keletkezett károk olyan mértékűek, amelyek miatt életveszély elhárítására vonatkozó társasházi pályázatot is beadtak a városvezetés felé, ám az önkormányzat illetékese szerint az erre a célra fordítható források elfogytak Józsefváros idei rekordmagas összegű költségvetéséből. Válaszában Pikó András úgy fogalmazott, hogy abban reménykedik, a jövő évi költségvetésben több lehetőség lesz, mint idén volt.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A közmeghallgatáson részt vevő Szilágyi Demeter (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő felhívta a figyelmet, hogy már az idei költségvetésben is vannak olyan „tartalékok”, illetve „jelöletlen céltartalékok”, amelynek a terhére a polgári oldal képviselői korábban javaslatot tettek ezek felhasználására. Pikó András úgy reagált, hogy ezen források átvilágítása zajlik, ám – ismét előkerült a „kormányzati elvonások” kommunikációs panel – szerinte ezt a tartalékot a működési hiányok „betömésére” fogják majd felhasználni.