Az egyik legnagyobb felháborodást a köztisztaság, illetve annak hiánya kelti a józsefvárosiak körében. Egy nyugdíjas úr, aki a Kőbányai úton lakik, megunta a másra és egymásra mutogatást és saját maga vette szó szerint a kezébe a megoldást:
– A híres „görögházban” lakom, szemben a piaccal, mögöttem egy hajléktalanteleppel – mondta.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Szemétdomb van mindenhol az utcán, ezért úgy döntöttem, én szedem fel a szemetet, vettem is hozzá mindent ami kell, szerszámokat, zsákokat.
Ugyanez a helyzet a 37-es villamos nyomvonalán is. Pikó András azzal hárított, hogy ő maga is lefotózta az áldatlan állapotokat, meg is kérte a JGK-s kollégákat, hogy intézkedjenek, mert mint mondta, nem az önkormányzat, hanem a főváros feladata a sínek és a megállók tisztán tartása, ők nem takarítanak ott. Arra már nem tért ki senki, hogy miért nem vették át a takarítási feladatot Karácsony Gergelytől, aki nem végzi el kötelességét. Hiszen mára már bevett gyakorlat, hogy a főváros helyett a kerületek inkább maguk takaríttatnak és kaszáltatnak, mert ha Karácsony Gergelyékre várnak, akkor vélhetően semmi sem történik. Úgy látszik, Pikóék eddig nem érezték fontosnak, hogy a lakosság életminősége, tiszta környezete biztosított legyen. Mint kiderült, nem ez az egyetlen szemetes hely a kerületben.

Pikó szerint, nincs olyan sok hajléktalan az utcákon

A legnagyobb indulatokat továbbra is a józsefvárosi hajléktalanhelyzet gerjesztette. A lakossági panaszokból kitűnt, hogy az ott élőket zavarják a helyi hajléktalanszállók lakói miatt kialakult, évről évre romló kezeletlen közbiztonsági és köztisztasági állapot. Volt, aki arról számolt be, hogy a Dugonics utcában valakik tábort vertek, és életvitelszerűen éltek sátrakban egy használaton kívüli telken. Éles kritikát fogalmazott meg a helyzettel kapcsolatban Vörös Tamás fideszes képviselő is.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Szerinte az vitán felül áll, hogy a hajléktalan embereken segíteni kell, azonban a fővárosi hajléktalanok Józsefvárosba zsúfolása és ennek a fenntartási rendszernek a konzerválása nem az itt élők érdekeit szolgálja. A képviselő emlékeztetett arra is, hogy ezek a nehéz sorsú emberek javarészt nem Józsefvárosban váltak hajléktalanná. Az ellátók érdeke azonban, hogy minél több fedél nélkülit lássanak el, hiszen ezzel arányosan kapják az állami támogatást ezen intézmények. A hajléktalanok viszont, nem tartózkodnak huzamosan az ellátókban, inkább a környéken lézengenek.

Pikó András válaszában a kormányra mutogatva elismerte, hogy „Józsefvárosban annyi hajléktalanellátó van, mint fél Dunántúlon”. A hajléktalanszállók helyi számát ő is igazságtalannak tartja, azonban „az biztosan nem megoldás, hogy politikai alapon bedöntjük a legnagyobb hajléktalanszállót” – utalt az Iványi Gábor vezette Dankó utcai szállóra. Pikó András szerint, nincs annyira sok hajléktalan az utcákon, szerinte lapunk régi képeken át mutatja be a közterületeket, azért tűnik soknak a jelenlétük. Úgy véli, a Hírnyolc „nyomorpornót” mutat be. Hogy ezt pontosan mire értette, az nem derült ki. Talán a prostik visszatérését vagy a hajléktalanhelyzetet bemutató cikkünkre…

Múzeum lesz a körúti Galériából

Szóba került a Józsefvárosi Galéria is, amely körülbelül tíz éve esett át teljes felújításon, a kerületiek kedvelt kulturális központja volt. Megtudhattuk, hogy néhány év várakozás után a helyén a Józsefvárosi Múzeum fog megnyílni.

Pikó András hazudott, amikor bezáratta a Józsefvárosi Galériát

– Körülbelül fél év múlva, de nyolc hónap múlva legkésőbb minden bizonnyal át tudjuk adni azt a közösségi kulturális központot, múzeumot, amely ott fog működni – mondta Erőss Gábor alpolgármester.