A szeptember 29-ei közmeghallgatás a polgármester felvezetőjével indult, akitől többek közt megtudhattuk, hogy a járvány első hulláma elleni védekezés sikeres volt, de az önkormányzatot nehéz helyzetbe hozta anyagilag. Pikó András kiemelte, hogy zajlanak, megtörténtek egyes beruházások: így például az Európa Belvárosa Program, elkészült a Bláthy-park, folyamatos tervezés alatt van a Déri utca-program, megnyitottak két nyilvános vécét, de remek a kapcsolat a kerületi rendőrkapitánysággal is.

Vörös Tamás, a Józsefvárosi Fidesz frakcióvezetője kiemelte:

a Pikó András által felsorolt eredmények főleg az előző városvezetésnek köszönhetőek. Hozzátette: a koronavírus-járvány kitörése előtt elfogadott józsefvárosi költségvetésből látható volt: az új vezetés fejlesztésekre alig fordít pénzt.

Lakossági felvetésre Pikó András elmondta, az önkormányzati bérlakásállományt bővíteni szeretnék, ugyanakkor – világított rá Vörös Tamás – a valóság ezzel szemben az, hogy az önkormányzat jelenleg lakásokat értékesít, 2020-ban mintegy 60 önkormányzati lakást akarnak eladni.

Elmaradó-csúszó felújítások

Felmerült a Blaha Lujza tér felújításának kérdése is, hogy az még miért nem kezdődött el. Mint Rádai Dániel alpolgármestertől megtudhattuk, a tervekben túl nagy változás nincs, a kivitelezés viszont csak 2021 nyarán indulhat.

A korábban tervezett józsefvárosi strandfürdő kapcsán Pikó András elmondta, állami forrás szükséges rá, de

minket ez ügyben nem kerestek meg, s mi nem kerestünk állami forrást.

Vörös Tamás szerint az önkormányzatnak, polgármesternek lenne feladata, hogy felvegye a kapcsolatot a kormányzati szervekkel, s ne csak várja, hogy becsengessenek hozzá, hanem városvezetőként mindent megtegyen, hogy a kerületbe minél több beruházást hozzon.

A hajléktalan-kérdés

Nem lehet a hajléktalan-kérdést más kerületekkel karöltve megoldani? – kérdezte egy hölgy, sokallva a kerületben működő hajléktalan-ellátók és hajléktalanok számát. Pikó András a konkrét kérdésre elmondta, igaz, hogy több hajléktalan és droghasználó van a kerületben, s ahogyan az is, hogy a legtöbben éppen azért jönnek a kerületbe, mert ilyen sok (12) ellátó van Józsefvárosban. Pikó András elmondta:

Megpróbáljuk kezelni a helyzetet. Fogunk erről beszélni fővárosi szinten.”

Roncsautók, közvécék

A közterületen álló roncsautók elszállítása visszatérő kérdés az elmúlt években. Mint Bajusz Ferenc, a józsefvárosi közterület-felügyelet ügyosztályvezetője elmondta: az elmúlt időszakban voltak „problémáik”, de szeptemberre ezek megoldódtak. Most már folyamatos a roncsautók elszállítása, eddig 28-at vittek el. Egy másik felszólaló a Gutenberg térre és a Múzeumkertbe szeretne működő közvécét, de többek közt szóba került az üres telkek szemétlerakónak való használata, a Palotanegyedbe tervezett idősklub, a magánszállások-problémája is.  

A mintegy 2 órás közmeghallgatás teljes egészében itt megtekinthető.