A közbiztonság egy elképesztően fontos kérdés, s ebben a tekintetben tényleg elég rosszak a számok, hogy közösen aggódjunk… Ahogyan 2019-ben átvettük önöktől a várost (értsd: a jobboldali városvezetéstől), s ami akkor valóban egy csökkenő tendencia volt, azt én szeretném, ha folytatni lehetne

– mondta Pikó András a május 31-i képviselő-testületi ülésen, a kerületi rendőrkapitány beszámolóját követően. Ezzel a polgármester beismerte eddigi politikájának zsákutcáját.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Pikó Andrástól továbbá azt is megtudhattuk, hogy megoldhatatlan feladat a köztisztaság, folyamatosan szidta az általuk korábban szétvert polgárőrséget, de az új létrehozásának – amint már évek óta ígér – nyoma sincs.

Közbiztonság: Kifarolna a felelősség alól Pikó

Több közterületi bűncselekmény – javuló reakcióidő
A közbiztonság tárgyalása egyébként a kerületi rendőrkapitány 2022-es beszámolójával indult. Seres Ernő rendőrezredes ismertette a számokat. Kiemelte, hogy az összes rendőri eljárásban 2021-ben 2.845, 2022-ben 3.854 bűncselekményt regisztráltak, amely 35,47%-os emelkedést jelent.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Növekedett a közterületen elkövetett bűncselekmények száma, a garázdaság, a vagyon elleni bűncselekmények, a lakásbetörések száma is. Seres Ernő azzal folytatta, hogy a rendőrség reagálási ideje ugyanakkor jelentősen javult.

S habár a jelentős növekedések a 2021/2022-es Covid-járványnak tudhatók be, (akkor kevesebb bűncselekmény volt), a korábbi adatokból látható, hogy például a 2019-hez képest is növekedett 2022-ben a bűncselekmények száma.

Sőt, 2010-2019 között – a jobboldali városvezetés alatt – a tendencia erőteljesen csökkent… Csak múlik valami a városvezetésen is…

2019-ig javult a közbiztonság
A baloldali képviselők a 2022-es romló adatokat igyekeztek a kormányra, a háború okozta inflációra tolni. Ferencz Orsolya (Fidesz) kérdésére a rendőrkapitány elmondta: a közbiztonság megteremtése egyedül a rendőrségtől nem várható el, szükség van a társszervek, így az önkormányzat és a lakosok együttműködésére is.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Szilágyi Demeter (Fidesz) megköszönte a rendőrség munkáját. Mint mondta, nélkülük még rosszabb lenne a helyzet.

2010-ben célul tűztük ki, hogy Józsefvárosból Budapest legbiztonságosabb kerületét alakítjuk ki, folyamatos fejlesztésekkel, közbiztonsági támogatásokkal

– közölte a képviselő, hozzátéve: 2019-ben a javuló trend megváltozott, a romló számok a baloldal vezette önkormányzat számlájára írhatók.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Kellene az önkormányzat segítsége is
Az önkormányzatnak igenis vannak rendészeti eszközei – hangoztatta Szilágyi Demeter: alkothat jogszabályokat, amelyekkel a közbiztonság javítható, s talán nem kellett volna a polgárőrséget sem tönkretenni. „Megvan a látványpékség, de a tényleges közterület-felügyelet támogatása nem, ahogyan az ígért új polgárőrség létrehozása sem valósult meg” – emelte ki.

A képviselő elmondta: a baloldali vezetés közbiztonságot javító rendeleteket szüntetett meg.

Az önkormányzat vezetésének igenis komoly felelőssége van abban, hogy javítsa a közbiztonságot, s ehhez meg is lennének az eszközei.