„Sára Botond, a választókerület fideszes országgyűlési képviselőjelöltje, régi harcostársam, mind jómagam megígérhetjük, hogy mindazok az eredmények, amelyeket 2010 és 2019 között közös erővel elértünk, nem vesznek kárba, és ha rajtunk múlik, a fejlődés 2022 után is folytatódni fog.” – mondta el lapunknak Kocsis Máté, a budapesti 6-os választókerület jelenlegi országgyűlési képviselője.

Fotó: Hírnyolc

Az alábbiakban pontokba szedtük a fejlesztéseket:

 • Szent József plébániatemplom

Józsefváros főterén, a Horváth Mihály téren álló Szent József plébániatemplomot a város alapításával csaknem egyidőben, a XVIII. század végén kezdték megépíteni. A több mint 200 éves, műemlékvédelem alatt álló templom Józsefváros látképének egyik legfontosabb alkotóeleme, amely kormányzati támogatás révén újult meg.

Fotó: Hírnyolc

A teljes külső rekonstrukció már meg is történt, a második ütemben belső korszerűsítés zajlik.

Támogatás: 1,2 milliárd forint

 • Nagyvárad téri templom

A Józsefváros és Ferencváros határán álló templom, mint fennállásának közel 100 éve során annyiszor, most is az összefogásnak köszönhetően érkezett el története egy fontos állomáshoz. Legutóbb megújult az épület altemploma, amihez a kormányzati és egyházi támogatás mellett a gyülekezet, illetve 2017-ben, Kocsis Máté polgármestersége alatt a Józsefvárosi Önkormányzat is segítséget nyújtott.

Fotó: Hírnyolc

A megújult altemplom számos funkciót lát el, beszélgetések, előadások, kulturális rendezvények és gyermekprogramok helyszíne.

Támogatás: 120 millió Ft támogatás

 • Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes

A kormány még 2015 végén döntött arról, hogy a felújítást követően a Magyarországi Református Egyház tulajdonába adja a főváros VIII. kerületében található Károlyi-Csekonics-palotát, amely a II. világháborúban jelentősen megsérült, és később sem kapott méltó felújítást.

Fotó: Kovács Tamás/MTI

1965-1966-ban két szint ráépítésével bővítették az épület Reviczky utcai szárnyát, 2004-ben műemléki védelem alá került. A közel tízezer négyzetméternyi területű palota teljes rekonstrukciója történt meg a Károli Gáspár Református Egyetem számára.

Támogatás: 15 milliárd forint

 • Ludovika Campus

Magyarország legmodernebb egyetemi városrésze jött létre Józsefváros szívében.

Fotó: Hírnyolc

A Ludovika Campus fejlesztése során új oktatási és kollégiumi épületek, valamint sportlétesítmények – köztük uszoda – épültek a Ludovika Főépület és az Orczy úti kollégium mellett. Ezzel párhuzamosan korábban újjászületett az Orczy-park, futókör, a kültéri sportpályák, edzőpark valamint görhoki-, kosárlabda-, kézilabda- és focipályák létesültek. A gyerekeket csúszdával, óriási mászókával felszerelt játszótér várja.

Támogatás: 51 milliárd forint

 • Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet

Az Üllői úti és Madarász utcai telephelyeken az épületekben lévő orvosi gázhálózat került felújításra. A „H” épületben létrejött egy új MR központ. A VEKOP-6.3.5-17 kódjelű pályázat a betegbiztonság javítását, a betegellátási minőségét emelő komplex fejlesztést kívánt megvalósítani.

Fotó: Hírnyolc

A projekten belül víztisztító és szűrő rendszerek, kézhigiénés eszközök, laboreszközök és elektronikus betegazonosító rendszer került beszerzésre. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet több tízmillió forintos összegben több eszközt is kapott.

Támogatás: 16,2 milliárd forint

 • Semmelweis Egyetem

A Semmelweis Egyetem több ingatlanában történt homlokzati- és zárófödém hőszigetelés, külső nyílászáró csere, valamint gépészeti korszerűsítés.

Fotó: Hírnyolc

Támogatás: 5 milliárd forint

 • Dél-pesti Centrumkórház

A 2017-ben indult Egészséges Budapest Program három területen jelent nagy volumenű fejlesztéseket: építészeti beruházások, informatikai és orvostechnológiai eszközök beszerzése. A modern laborautomata rendszer Magyarországon elsőként a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben kezdte meg működését.

Fotó: Hírnyolc

Ennek a rendszernek köszönhetően jelentősen egyszerűsödnek a laboratóriumi folyamatok, továbbá a vizsgálatra érkező minták egyre gyorsabban és pontosabban értékelhetők ki, a labor kapacitása pedig csaknem a korábbi duplájára nőtt.

Támogatás: 558 millió Ft

 • Az új budapesti multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok

2022 januárjában Magyarország rendezte a 15. férfi kézilabda Európa-bajnokságot Szlovákiával társszervezésben. A kontinenstorna alkalmából épült a ferencvárosi Népligetben helyet kapó Budapesti Kézilabda Aréna, amely egy 20 ezer fő befogadására alkalmas multifunkcionális csarnok. A létesítmény elsőként az Európa-bajnokságnak szolgált helyszínül, azonban az 50.000 négyzetméternyi területe koncertek, tömegrendezvények, valamint 26-féle sportág mérkőzéseinek megtartására is alkalmas.

Fotó: Hírnyolc

A fejlesztés fontos szempontja volt, hogy a csarnok és környezete a közelben élők számára is pozitív többletet jelentsen, így a projekt keretében több mint 41 ezer négyzetméternyi zöldfelület került kialakításra.

Támogatás: 106,952 milliárd forint

Folyamatban lévő projektek

Józsefváros

 • Szlovákajkú evangélikusok temploma
 • Blaha Lujza tér felújítása
 • MTK Sportpark
 • Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának költöztetése
 • Ludovika Campus fejlesztése
 • Keleti pályaudvar fejlesztése
 • Semmelweis Egyetem fejlesztése

Ferencváros

 • Budapesti Atlétikai Aréna, Déli Városkapu fejlesztés része
 • Ráday Felsőoktatási Diákotthon és a Dunamelléki Református Egyházkerület Székház és Konferencia Központjának újjáépítés
 • Művészetek Palotája bővítésének előkészítése
 • Iparművészeti Múzeum rekonstrukció
 • Galvani-híd
 • H5–H6/H7 HÉV vonalak összekötése
 • Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető gyorsforgalmi út felújítása
 • Dunai Evezős Központ