Pikó András választási programjában olvashattuk, hogy az általuk korábban megkérdezett kerületiek nemcsak a kevés zöldfelületre, hanem azok silány állapotára is panaszkodnak. A baloldal ígérete szerint évente 5.000 négyzetméter új zöldfelületet hoznak létre Józsefvárosban, óvják és fejlesztik a közterületi faállományt, támogatják valódi közösségi kertek létrehozását és fenntartását. A hétköznapi lakos mindezek megvalósításából sokat nem láthatott… Sőt.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A legutóbbi testületi ülésen is szóba került a baloldal zöldprogramja, amikor a „Komposztláda-program intézmények részére” pályázati kiírásról cseréltek eszmét a képviselők.

Vajon eddig hány négyzetméter új zöldfelület létesült?

Vörös Tamás (Fidesz-KDNP) azt tette szóvá, hogy Pikónak és a baloldali összefogásnak egyik legfontosabb politikai ígérete volt, hogy egy zöld gondolkodást, a klímaváltozást előtérbe helyező politikát fog folytatni. „Ebből semmi nem látszik” – jegyezte meg a Józsefvárosi Fidesz frakcióvezetője, majd hozzátette: a nagy ígéretekből csupán a komposztprogram maradt.

Szilágyi Demeter (Fidesz-KDNP) azt szerette volna megtudni, hogy eddig vajon hány négyzetméternyi zöldfelületet hozott létre a baloldal, hiszen már 10.000-nél kellene tartaniuk.

„Fel kell pörgetni…”

Erőss Gábor alpolgármester konkrét válasszal ezúttal sem szolgált a kérdésekre, annyit jegyzett meg, hogy „zöldből sosincs elég, ezen dolgozunk”, illetve, mint mondta: „ezt fel kell pörgetni”. Konkrétumként annyi „derült ki”, hogy további klímavédelmi pályázattal készül a baloldal. Camara-Bereczki Ferenc (MSZP) annyit tudott a kérdéshez hozzátenni: bíznak benne, hogy jövőre több pénzt tudnak erre a területre fordítani.

Tervekről, ambícióból nincs hiány, a politikai propaganda is megvan – jegyezte meg Vörös Tamás – de a valódi keretek, a pénzügyi háttér sajnálatos módon nincs biztosítva a hangzatos ígéretekre.