Éppen 76 évvel ezelőtt, február 25-én tartóztatták le a szovjet hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, s hurcolták a Gulágra jelezvén: így jár, aki szembe mer szállni a kommunistákkal. Az egyik legpusztítóbb ideológia, a kommunizmus a becslések szerint világszerte több mint 100 millió emberéletet követelt, s ennél is nagyobb számban tört derékba emberi sorsokat.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Arról, hogy az a sok borzalom, amit a kommunizmus ideológiája magával hozott ne merüljön a feledés homályába, az első Orbán-kormány gondoskodott 2000-ben, amikor is arról döntöttek, hogy a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapjává jelölik ki február 25-ét.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A józsefvárosi polgári oldal, ahogyan a korábbi években tette, idén is a Magyarok Nagyasszonya Templomnál helyezte el az emlékezés koszorúját. Ferencz Orsolya, a Tisztviselőtelep önkormányzati képviselője – a szép számmal egybegyűltek előtt – beszédében kiemelte: a levéltárakban mintegy 526 ezer Gulágra hurcolt magyar ember nyomát sikerült eddig megtalálni, de egyes történeti források szerint 7-800 ezer honfitársunkat vittek el munkatáborokba erőszakkal a II. világháború ki sem hevert vérveszteségei után. Ebből a hatalmas embertömegből 300 ezer honfitársunk soha többé nem tért haza.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Akik hazatérhettek olyan testi-lelki nyomorúságot hoztak magukkal, amit felfogni is alig lehet – tette hozzá. Majd úgy folytatta: ez a vérveszteség azonban nem volt elég. Több százezren hagyták el politikai üldöztetés miatt Magyarországot pótolhatatlan űrt hagyva a nemzet testén. Azért vesztette el őket a nemzetközösség, mert egy disztópikus őrület uralkodott el, amit úgy hívunk: kommunizmus.

A bolsevikok vérgőzös őrületükben át akarták formálni az Isten által teremtett rendet, az emberi lelket és természetet. S ez a kísérletük 100 milliónyi ember életébe került – folytatta Ferencz Orsolya.

Amikor már azt hinnénk, hogy túl vagyunk ezen az őrületen és megtanultuk, hogy nem lehet a társadalmat erőszakos őrültek kezébe adni, ezeknek a követői, a szellemi leszármazottai újra itt vannak. Újra vér borítja a pesti utcakövet, újra emberekre támadnak: maszkokban, hátulról, viperával taszítják őket a földre és verik őket félholtra

– fogalmazott.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A Tisztviselőtelep képviselője szerint jó lenne úgy emlékezni, hogy végre magunk mögött tudhatjuk ezt a borzalmat, de az elmúlt hetekben baloldali politikusok és mozgalmak által más nációkból importált szélsőséges antifák agresszív cselekedetei következtében ismét ilyen események szemtanúja lett Budapest.

Jámbor lelkes aktivistája a brutális antifa-támadások egyik gyanúsítottja

Sajnos nem mondható, hogy egy letűnt történelmi kor szörnyű örökségére emlékezünk. Vannak olyan érdekek és hatalmi körök, akik újra akarják éleszteni azt a szörnyű eszmét – mondta Ferencz Orsolya, aki beszédét Illyés Gyula: Haza a magasban című
versének utolsó versszakát idézve zárta:
„Így maradok meg hírvivőnek
őrzeni kincses temetőket.
Homlokon lőhetnek, ha tetszik,
mi ott fészkel, égbe menekszik.”

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A Józsefvárosi Fidesz-KDNP nevében Juharos Róbert és Sántha Péterné önkormányzati képviselők koszorúztak.