A baloldali polgármester erősen nyitott a február 24-ei testületi ülésen: „Az elmúlt két évben felelősen gazdálkodott a kerület…”. A tettek helyett csak kommunikáló Pikó úgy folytatta, hogy átalakítják a gazdálkodási struktúrát, s nem folytatják azt a vagyonfelélő rendszert, amelyet a Fidesz-KDNP tett korábban. Hűha! Mintha megfeledkezett volna arról, hogy az elmúlt években legalább 1,5 milliárd forintért adott el a baloldal kerületi ingatlanokat, s idén is milliárdos nagyságrendű ingatlaneladást terveznek.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

De spongya ezekre az „apróságokra”, mert ez láthatóan nem zavarta a polgármestert. Ahogyan az sem, hogy programjában még a privatizáció leállítását hangsúlyozta. (A Fidesz-KDNP az ingatlanok eladásából származó bevételt egyébként fejlesztésekre fordította.)

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A jelenlegi tervek szerint önkormányzati házakat, lakásokat újítanak majd fel, új ügyfélszolgálat is lesz, de útszakaszok is megújulhatnak kerületben. Tervek vannak, sőt. Olyanok is, amelyekről már sokszor hallottunk a baloldaltól (pl.: Déri Miksa utca felújítása, amelyre ráadásul a Sára Botond vezette önkormányzat szerezte még a pénzt, mégsem történt az elmúlt 2,5 év alatt egyetlen csiszolás sem), de lesznek közvécék is (2,5 év alatt eddig egyet sem tudtak saját maguk teljesen megépíteni, habár ez is fontos ígérete volt Pikónak.

Pikó szerint jóval tisztább a kerület…

Pikó Andrástól azt is megtudhattuk, hogy „hiába állítják egyesek az ellenkezőjét, a köztisztasági intézkedéseink eredménye már látszik a kerület utcáin…” (Erről részletesebben itt olvashatnak.) A kerületi fórumok, online felületek azonban nem erről tanúskodnak. De még több pénzt költenek majd köztisztaságra – tudhattuk meg. Ezt minden kerületi támogatná, csak legyen valami haszna is, és ne olyan szolgáltatásokat kérjenek az FKF-től, ami egyébként is kötelessége is lenne…

Bőven volt és van forrása az önkormányzatnak…

A Józsefvárosi Fidesz-KDNP szerint – ahogyan az előző önkormányzati ciklusban is – a költségvetést már előző év végén el lehetett volna fogadni, nem csak így február vége felé. Ez a két hónap is sokat számíthat: előrébb lenne a kerület.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A fideszes képviselők kiemelték, hogy úgy tűnik, bőven van forrás, a költségvetés újabb rekordokat döntöget, és az elmúlt évekről is milliárdok állnak a kerület rendelkezésére, az önkormányzat tavalyi adóbevétele is 920 millió forinttal nőtt… Hol van itt akkor a kormányzati kivéreztetés, amiről a baloldal beszél?

A költségvetés főösszege 31,5 milliárd forint, 3,3 milliárddal magasabb, mint tavaly és 8 milliárd forinttal több, mint amiből Sára Botond idején gazdálkodhatott az önkormányzat.

A baloldal érkezésével megtört a fejlődési íve

A Józsefvárosi Fidesz képviselői továbbá Pikó ígéreteit kérték számon, így például az évente 5000 négyzetméternyi új zöldfelületet, a bérlakásokat (Pikó polgármesteri kampányában rendre 1100-1500 üresen álló bérlakásról beszélt), a fejlesztések elmaradását…

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Mint Szilágyi Demeter mondta: míg Kocsis Máté és Sára Botond vezetése alatt volt egy fejlődési íve a kerületnek, a baloldal érkezésével ez megtört.