Ennek az önkormányzati ciklusnak az utolsó teljes évi költségvetését készíti a Pikó András vezette politikai csapat – hangzott el a képviselő-testület december 15-ei ülésén. A 2023-as költségvetésből kiderül, hogy minden korábbinál nagyobb összegből, 38 milliárdból gazdálkodhat a városvezetés, annak ellenére, hogy évek óta azt harsogja a polgármester, hogy a kormány kivérezteti a kerületet.

Fidesz: a józsefvárosiak helyett tanácsadókra költenek

A vitából kiderült, hogy a rendkívül magas költségvetés ellenére 2,28 milliárddal több adóbevétellel számol a polgármester csapata, és 1,5 milliárd összegben adnak el önkormányzati ingatlanvagyont, holott ezt nem indokolja semmi és nem is ezt ígérte a baloldal a kampányában.

Hemzsegnek a fura múltú baloldali tanácsadók Józsefvárosban

Szilágyi Demeter (Fidesz) szerint felháborító, hogy habár a költségvetésből minden józsefvárosira fél millió jutna, ehelyett tanácsadókra, véleményes közbeszerzésekre költ az önkormányzat.

A magas összeg ellenére sem emelik a társasházak felújítását célzó támogatásokat

A magas összeg egyébként lehetővé tenné, hogy visszaemeljék a társasházak felújítását célzó pályázatokat az előző városvezetés alatt tapasztalt mértékre, azaz 1 milliárd forintra, ám ez továbbra sem éri el azt a mértéket. Erőss Gábor (Párbeszéd) alpolgármester a témában kifejtette, hogy nem érdemes támogatni a társasházakat, mert az magántulajdon.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Vörös Tamás a józsefvárosi Fidesz frakcióvezetője erre reagálva azt kérte, hogy ne tekintsék ellenségnek a lakástulajdonosokat épp úgy ahogy a vállalkozókat és az autótulajdonosokat sem.

Mutyigyanús közbeszerzés

Kiemelt téma volt a Práter, Tömő és Leonardo da Vinci utcák közbeszerzési eljárása, amelynek jogszerűségi aggálya, hogy a pályázatra egyetlen szereplőt hívtak meg, ráadásul a költségvetésben ismertté vált a vállalkozó számára is, mekkora összeggel kalkulálhat, lehetővé téve, hogy a korábbiakhoz képest dupla árat adhasson.

Egyszereplős eljárás, ahol előbb van meg a győztes, mint hogy lezárulna a pályázat

A fideszes képviselők azt is kifogásolták, hogy miért nem történt eddig és miért nem történik ezután sem jelentős közterületi fejlesztés, amelyre Rádai Dániel alpolgármester reagált. Szerinte igenis vannak fejlesztések az asztalon: az Orczy úti zebrát, a fásításokat és közvécéket említett.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A Józsefvárosi Fidesz ennek megfelelően módosításokat indítványozott, a társasházak támogatásának emelésére, valamint egyebek mellett a rendőrségi térfigyelő üzemeltetése emelésére, újabb 160 szemetes kihelyezésére, a rendőrkapitányság támogatására. Ezt a józsefvárosi baloldal képviselői leszavazták.