„A járványhelyzet nem alkalmas arra, hogy durva politikai vitát folytassunk, mert most összefogásra lenne szükség. Azt látom, hogy más ellenzéki képviselők mellett nem így gondolja Pikó András Józsefváros álcivil polgármestere. Az elmúlt időszakban olyan hamis kampányt kezdett el, amire kénytelen vagyok reagálni. Lejárató kampányt folytat és a VIII. kerület 1 milliárd forintos kormányzati támogatásával kapcsolatban:

Pikó András csúsztat, hergeli az embereket, de ami ennél is érdekesebb, elhallgat néhány tényt, hozzáteszem nem véletlenül

 – mondja Kocsis Máté rendhagyó videós sajtótájékoztatóján.  

A közös teherviselésben mindenkinek részt kell vennie

Józsefváros országgyűlési képviselője szerint a járvány magyarországi megjelenése után a magyar kormány villámgyorsan cselekedett. „A közös teherviselésben a multiknak, a pénzügyi szektornak, a pártoknak és az önkormányzatoknak is részt kell venniük. 95 százalékát a kiadásoknak a kormány a saját költségvetéséből fedezi, és körülbelül 5 százalékot a többiek. Ebből következik, hogy a kormány a fel nem használt önkormányzati támogatásokat átcsoportosította a járvány elleni védekezési alapba” – fejti ki a videóban Józsefváros országgyűlési képviselője

Kocsis szerint Pikó és a Józsefváros újság valótlanságot állít

„Ezt követően Pikó András elsősorban engem, másodsorban a kormányt kezdte el okolni és mindjárt egy valótlanságot állított, amikor elvonásról beszélt. Sőt, Pikó András helyi propagandalapja, a Józsefváros újság még odáig is elmerészkedett egy kérdésben, hogy be kell fizetni a VIII. kerületnek 1 milliárd forintot. Ez nem igaz. Ez a pénz soha nem volt a kerületnél. Úgy pontos a megfogalmazás, hogy a kormány jelen helyzetben most nem tudja biztosítani a fel nem használt támogatásokat. Ennek én nyilván nem örülök, hiszen ezt a pénzt én lobbiztam ki még 1 évvel ezelőtt, de azt belátom, és egyetértek vele, hogy most az emberi életek védelme a legfontosabb” – fejtette ki Kocsis Máté.  

A kormány a fel nem használt forrásokat vonta vissza

„Az egész történetben nem is annyira Pikó András szavai ütötték meg a fülemet, hanem a fel nem használt kifejezés” – folytatja a videóban Kocsis Máté. „Ugyanis a kormány a fel nem használt forrásokat vonta vissza. Éppen ezért a Belügyminisztériumhoz fordultam levélben, hogy megtudjam mi is történt pontosan. A hivatalos válaszból kiderül, hogy

Pikó András sem februárban, sem márciusban még a járvány előtt nem hívta le a kormánytól azt a pénzt, pedig megtehette volna.

Mivel Pikó nem hívta le a támogatásokat, Józsefváros bukta a Kocsis által „kijárt” pénzt

„Hogyha Pikó András a polgármesteri munkáját végezné, és nem folyamatosan a saját ajnározásával vagy az én gyalázásommal töltené az időt, akkor ez a pénz már visszavonhatatlanul a kerületnél lehetne. Ő erről már tavaly július óta tudott erről, sőt, a kampányban bizonyos részei miatt még támadta is Sára Botondot” – mondja Kocsis Máté hozzátéve:

Pikó András megválasztása után egyetlen egy lépést sem tett, hogy előkészítse a szükséges lépéseket, amelyek egy ilyen pénz lehívásához feltétel nélkül kellenek. Erre pedig semmilyen magyarázat nincs. Más települések meg tudták ezt tenni, Pikó András erre képtelen volt.

Kocsis Máté szerint áprilisban a polgármester már tudott minderről, majd azt a kiutat választotta ebből a helyzetből, hogy elkezdett másokat hibáztatni, az áldozat pedig természetesen ő maga.

Röviden tehát a történet annyi, hogy én kilobbiztam ezt a pénzt, megkaptuk, Pikó András pedig elkótyavetyélte, és most még ő van felháborodva.

Kocsis Máté szerint Pikó András a kerületi hatalmát és sajtót felhasználva folyamatosan támad, holott semmi más nem derült ki, csak az, hogy nagy rá a polgármesteri kabát. „Pikó saját alkalmatlanságát és sorozatos mulasztásait akarja leplezni az állandó kocsismátézással, és azt, hogy egy balfácán,

képtelen egy kerületet sikeresen vezetni, még egy megszerzett támogatást sem tudott lehívni a kormánytól.

– mondta Kocsis Máté.

További tények és dokumentumok

„Ez egy kommunikációs trükk, de kommunikációs trükkökkel nem lehet egy önkormányzatot vezetni. Ennek ellenére ez a szokásos recept a bal oldalon. Karácsony Gergely esetében ugyanezt láttuk a Pesti úti idősek otthonánál. Felelősséget nem viselnek, de mindig mást okolnak. Pikó András nyilvánvalóan most is ezt fogja tenni, éppen ezért a héten még további tényeket és dokumentumokat is megosztunk Önökkel” – zárta sorai a videóban Kocsis Máté.

FRISSÍTVE 2 – Pikó András: Kocsis Máté három hazugsága

Kocsis Máté videóüzenetére csütörtökön válaszolt Pikó András. Józsefváros polgármestere szerint nem igaz Kocsis Máté azon állítása, hogy az önkormányzat ne tett volna lépéseket a fejlesztési források lehívására. Nem igaz Kocsis Máté azon állítása sem – állítja Pikó –, hogy a kerület nem számolt a Józsefváros számára már korábban megítélt központi költségvetési forrásokkal.  Mint a polgármester írja: „A központi költségvetési tételek részletesen szerepelnek az elfogadott kerületi költségvetés bevezetőjében, annak 6. oldalán.” (Ott ugyanakkor az is szerepel: „A fenti előirányzatokat a beterjesztett költségvetés nem tartalmazza ”)

Pikó szerint nem igaz, hogy Kocsis Mátét nem kereste a kerület vezetése. Józsefváros polgármestereként március 25-én küldtem neki hivatalos levelet, amelyben, mint a kerület országgyűlési képviselőjét partnerségre kértem a józsefvárosiak érdekében.

FRISSÍTVE 2 – Kocsis Máté: Pikó nem cáfolta, hogy az önkormányzat 1 milliárd forintos támogatását nem hívta le kellő időben, pedig rendelkezésére állt

Kocsis azt is írja, hogy elhiszi, hogy Pikó András tett lépéseket a Belügyminisztérium felé a támogatások érdekében, „de mivel nem hívta le végül a kerület pénzét, ezért ezek a lépések nem voltak túl jók…”

Józsefváros országgyűlési képviselője arra kérte a polgármester, ha azt állítja, benne van a kerület költségvetésében a mintegy 1 milliárd forintos fejlesztési tétel (miközben Kocsis Máté azt állította, hogy nincs), „ez esetben megkérem, ma 17 óráig hozza nyilvánosságra  a költségvetési rendelet és határozat vonatkozó részét!”

„Azt állítja, hogy ő írt nekem levelet” – folytatja Kocsis válaszát. „A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint március 23-án zárolták a fel nem használt támogatást a járvány miatt. Megkérem, ma 17 óráig tegye közzé polgármester úr a megválasztása és ez év március 23. között részemre megküldött valamennyi levelét. Igazolja az állításait!” – zárul Kocsis Máté csütörtökön írt válasza.