A Baross utca 108. előtt állt az utca egyik legnagyobb fája. A google utcaképén is jól látható, hogy lombkoronája szinte az utca túloldaláig ért, terebélyes árnyékot biztosítva a forró nyári napokon az ott élőknek, arra járóknak. A fából mára már csak egy – körülbelül 1 méteres átmérőjű – tönk és körülötte némi fűrészpor maradt, ami arra utal, hogy a láncfűrészek a közelmúltban hagyhatták el a helyszínt. A csonk is egy egészséges fa képét mutatja, ám mégis útjában volt valakinek. Az Otthonunk, Józsefváros csoportban is felháborodott lakosok adtak hangot nemtetszésüknek az ügyben. Egyesek szerint egy plusz parkolóhely miatt kellett elpusztulnia a fának.

Hogy mi áll a fa kivágása mögött, az egyelőre rejtély. Ha valóban beteg volt a fa, arról megérdemeltek volna egy előzetes értesítést a környékbeliek, ahogy azt korában többször is ígérték. A lakosság tájékoztatása nem először marad el, a Rókus-kert letarolásakor is a láncfűrészek zajára ébredt a Palotanegyed.

Megkérdeztük a Főkertet is, hogy miért volt szükség a fa kivágására, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket. 

FRISSÍTÉS: 

A Főkert megkeresésünkre azt írták, hogy a kivágás december 18-án történt meg. Az okokra kitérve azt közölték, hogy a fa balesetveszélyes volt. Miután egy nagyméretű ága leszakadt, felmérték az állapotát, és arra a következtetésre jutottak, hogy a kivágás elkerülhetetlen. A favizsgálati jegyzőkönyvből – amelyet csatoltan elküldtek számunkra –  azonban az derül ki, hogy a növény egy ideig még megmenthető lett volna. 

A fa jelenlegi állapotában balesetveszélyes, az ápolási munkák elvégzésével a kockázat elhárítható, azonban a fa hosszútávon nem fenntartható

 –  írták a jegyzőkönyvben. A fa pótlását 2021. őszi ültetési időszakára tervezik.