Újabb fakivágásra került sor Józsefvárosban, ezúttal a tisztviselőtelepi Benyovszky Móric utcában. Az olvasónktól kapott fényképen jól látható, hogy egy igen vastag törzsű, évtizedes fát vágatott ki a baloldali városvezetés. A fényképen ugyanakkor nem látható, hogy a növény törzse odvas, vagy beteg lett volna, amely indokolhatná a kivágását.

Pikó András sajtófőnöke arról tájékoztatta a Hírnyolcat, hogy a kérdéses mirigyes bálványfa egyike volt a 2021-ben lecserélendő 34 fának. A kataszteri felmérését végző szakemberek szerint a növény sürgősen kivágandó volt – írta Békési Zsuzsanna.

Olvasói fotó

Faültetés alig, fakivágás annál több volt

Az előző, 1000 új fát ültető polgári városvezetés mérlegével szemben a baloldali városvezetés mindössze száz faültetést tud felmutatni. Ám, mint az a júliusi testületi ülésen kiderült, ennek közel 90 százaléka csupán fapótlás, tehát nemigazán bővült a faállomány. Sőt valószínűleg csökkent, hiszen ezzel párhuzamosan megannyi fakivágásra is sor került az utóbbi időben.

Februárban a Baross utca egyik legöregebb fáját vágták ki, amely megmenthető lett volna a Főkert fakivágási jegyzőkönyve szerint. A 2020-as tavasz folyamán csak a Rókus Kórház kertjét tarolták le. Sajtóhírek szerint a lakosok erről úgy szereztek tudomást, hogy a felbőgő láncfűrészek hangjára ébredtek fel. Továbbá az Orczy téren is megcsappant a faállomány..

Más baloldali zöldígéret sem valósult meg

A baloldali városvezetés ideje immáron több mint két éve tart, ezalatt 10 ezer négyzetméter új zöldfelülettel kellett volna gazdagodnia Józsefvárosnak, hiszen kampányában Pikó András évi 5 ezer négyzetmétert ígért. Hogy ebből mennyi valósult meg ténylegesen, arról Szilágyi Demeter (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő kérte a választ, szintén a júliusi testületi ülésen. A baloldali városatyák nagyon igyekeztek kitérni a konkrét válaszadás elől, ám Rádai Dániel alpolgármestertől mégis sikerült annyit megtudni, hogy mindössze 2 ezer négyzetméter valósult meg. De ez sem mind új zöldfelület, hiszen az alpolgármester úgy „árnyalta” Pikó kampányban tett ígéretét, hogy ennyi új zöld- és közösségi felület jött létre.