A józsefvárosi társasházakban mindennapos „vendégek” az oda piszkító hajléktalanok és a gyakran agresszív illuminált drogosok. Kozma Lajos csaknem 20 ház közös képviseletét látja el a kerületben, mindegyikben ugyanaz a helyzet. Napjait azzal kezdi, hogy végignézi a kamerafelvételeket: melyik házban mi történt. Éjjelente gyakran riasztják azzal, hogy betörés, lopás vagy kábítószerezés zajlik valamelyik épületben, ahova azonnal odamegy–írta a Metropol.

„Non-sztop a hajléktalanokkal és a drogosokkal van probléma”

–Az összes társasházunkban olyan közbiztonsági problémák vannak, hogy nem győzzük! Non-sztop hajléktalanokkal és drogosokkal van probléma. Az egyik Corvin negyedi épületben 27-szer kellett zárat cseréltetnem idén, mert annyiszor törték fel a kaput. Ma lesz a 28. alkalom.

Fotó: Mediaworks

A kukákat rendszeresen feltúrják, akkor is ha bent van a házban, akkor is ha kint van az utcán a kukásautóra várva. A kiszórt szemétkupacot, nekünk kell visszapakolni, újra kell válogatni a szelektív rendszer szerint. A levelesládákat rendszeresen felfeszítik, állandó cserét jelent ez a háznak, ami nem olcsó. A bicikliket lopják, volt olyan eset, hogy a csatornaeresszel együtt vitték őket, mert oda voltak kiláncolna az udvaron. A lakók félnek a lépcsőházakban, de volt eset, hogy lakásokba is bementek illetéktelenek –mesélte el a lapnak Lajos.

Tavaly például 8 millió forintjába került a Práter utcai háznak, a károk javítása

–Ezt a pénzt költhettük volna fejlesztésre is, de a kerület rossz közbiztonsága miatt nem tudunk haladni. Engem nem érdekel a politika de ez nem volt mindig így, amióta Pikó András lett a polgármester, azóta romlott le. Hivatalba lépése után körülbelül már a második napon fellazította azokat a korábbi városvezetés által hozott rendelkezéseket, amelyek például az életvitelszerű közterület használatot tiltották, megszűnt a közterület-felügyelettel és a rendőrséggel addig működő gyors kontaktálás, eltűnt az önkormányzat és a rendőrség közötti együttműködéseknek köszönhető rendőr jelenlét az utcákról, azóta nincs polgárőrség, de lehetne sorolni–részletezte a közös képviselő.

Fotó: Biztonsági kamera

„Mostanra a lakosság biztonságérzete nulla”

–Mostanra a lakosság biztonságérzete nulla–érzékeltette Lajos, hogy már négy éve tart a kerületre jellemző, tarthatatlan állapot, amely egyre csak romlott–. A kerületben korábban rend volt, sok befektető vásárolt kiadás céljából lakásokat is. Ma nem tennék meg. Én azért maradtam itt egyébként, mert fejlődött, jó lett a közbiztonság, de ez 2019-ben egy tollvonással elmúlt, ahogyan a köztisztaság is katasztrofális lett. Az emberek kétségbe esettek, a családok elköltöznek, ahogy az üzlettulajdonosok is panaszkodnak. Nekik ráadásul a parkolás sok helyen való megszüntetése további probléma a közbiztonság mellett. A mi házunkba is beköltözött egy herbált terjesztő drogdíler, ide járt mindenféle alak hozzá. Kiment a ház elé és itt a kamerák alatt árulta a drogot. Az előző városvezetésnél öt percen belül volt itt a közterület-felügyelet vagy a polgárőrség és csesztette őket, ami miatt odébb álltak a környékről és végül a kerületből is a drogosok. Ma ez elképzelhetetlen. Emiatt is rengeteg pénzt költöttünk el biztonságtechnikára, kamerarendszerekre, de ez nem elég–panaszolja Kozma Lajos.

Rettegnek a Palotanegyedben élők: A lépcsőházakban lövik magukat, szexelnek és végzik el a dolgukat a drogosok

Már a kamerarendszer is kevés, ha egy illuminált drogosról van szó

–A kamerarendszer sem zavarja a drogosokat, még bele is néznek, produkálják magukat előtte. Az egyik tolvaj „munkába menet” a liftben megnézte tiszta e a fogsora, milyen a haja, miközben a kamera vette, amit látott is. Egy másik alkalommal, a drogos a kukatárolóban feltúrta a kukákat, majd leült a szemétbe, levette a zokniját és tűvel megszúrta a bokáját. További probléma és jelentős anyagi kár, hogy a tolvajok gyakran a tűzjelző gombbal manipulálnak, benyomják, hogy megszólaljon a riasztás, a lakók kifutnak, ők pedig bemennek a lakásokba. Ráadásul ilyenkor többezer liter víz is elindul a rendszerben, ami megint csak horror kiadást jelent a háznak. Az egész napom azzal telik, hogy kamerafelvételeket nézek, de gyakran járok a rendőrségre is. Borzasztó –mesélte Kozma Lajos, aki már most elkezdte felkészíteni magát a téli „invázióra”, amikor is a hideg elől behúzódó hajléktalanok száma várhatóan mégjobban megnő amellett, hogy a drogosok sem lesznek kevesebben.

Fotó: Biztonsági kamera

Mást csinálnak a régi, és mást az új építésű házakban

A közös képviselő tapasztalatai szerint, a régi építésű társasházakba többnyire fosztogatni, rongálni és magukat belőni járnak emberek, míg az új építésű házakban már emellett életvitelszerűen is terveznek az illetéktelen személyek. Találkozott olyan fedél nélküli párral is, akik az egyik ház közösségi területén lévőn kanapén tervezték felnevelni születendő gyereküket, és csak nagy nehézségek árán sikerült kitenni őket az épületből. Ráadásul, a hideg hónapokban az új építésű házakat lepik el jobban ezek a személyek, miután minden helyiség fűtött.