Csütörtök reggel izgatott gyereksereg lépett be a II. János Pál pápa téri játszótér kapuin, ahol a VIII. kerületi rendőrkapitányság munkatársai egy izgalmas – kódfejtős – nyomozójátékkal várták őket. A diákok először a rendőri munkával ismerkedtek meg, és mivel megfelelően felkészülve vágtak neki a kalandnak, minden kérdésre érkezett helyes válasz.

A gyerekek azonnal rávágták a megfelelő választ a 112-es segélyhívószámról feltett kérdésre, miszerint azt csak veszélyhelyzet esetén lehet hívni, mert ha csip-csup ügyekkel terhelik a vonalat, akkor kevesebb figyelem irányul a tényleges vészhelyzetekre. A diákok szépen felsorolták, hogy milyen eszközei, felszerelései és járművei vannak a rendőrségnek, illetve milyen állatok (kutya és ló) vannak az állomány segítségére.   

Sorra nyíltak az újabbnál újabb feladatokat rejtő titkos ládikók

Ezután kezdődhetett a nyomozás: az első titkos ládikót a 112-es segélyhívó szám kombinációja nyitotta, amelyben rendőri felszerelések, eszközök lapultak. A gyerekek ügyesen elhelyezték a tárgyak képeit a mágnestáblán lévő rendőralakra. A következő feladatnál lábnyomokat kellett felkutatni és összepárosítani a hozzájuk tartozó cipőkkel.

Ezután a megfigyelőképességüket tették próbára: egy „betörőt” kellett fantomkép alapján azonosítani egy szemtanú segítségével, és a rabolt ékszereket is meg kellet találni. Végül pedig egy igazoltatás jelenetét játszották el, a tanulók, akik közül sokan már a helyszínen jelezték, hogy felnőve bizony rendőrök szeretnének lenni.

Játékos ismerkedés a rendőri munkával

Füredi Kitti rendőr őrmester lapunknak kiemelte: a VIII. kerületi rendőrkapitányság rendszeresen szervez a kerületi iskolásoknak, óvodásoknak programot, amelyben a rendőri munkával ismerkedhetnek meg a gyerekek. Az elmúlt másfél évben ez – ahogyan a rendezvények többsége – a COVD járvány miatt elmaradt. „Idén ez az első alkalom, és ezt is a járványügyi előírásoknak megfelelve szabadtérre tették. Az iskolák között gyorsan elterjedt, hogy van ilyen lehetőség, ezért már több osztály jelezte, hogy részt vennének ilyen programon” – fogalmazott Füredi Kitti.

Nagyon fontosak az ilyen programok, így a gyerekek közelebb tudnak kerülni egy kicsit a rendőri munkához – mondta a diákokat kísérő napközis tanárnő. Hozzátette: már nagyon várták ezt az alkalmat és a következő napokon fogunk még beszélgetni az itteni élményekről.