Nincs könnyű helyzete egy muzsikus cigánynak manapság. A koronavírus járvány a vendéglátóipart, illetve a turizmust sújtotta talán az egyik legnagyobb mértékben. Ebben a nehéz időszakban az évek folyamán mintegy 70 főre duzzasztott Józsefvárosi Cigányzenekart szisztematikusan leépítette Pikó András polgármester. Ezzel nemcsak magukat a roma zenészeket, hanem közvetve a családjaik megélhetését veszélyeztették.

A roma kultúra eme unikális szeletét a józsefvárosi polgári oldal mentette meg. A Fidesz a helyi alapítványán keresztül a Cigányzenekar 65 tagjának biztosítja a korábbi illetményét. A zenészek a polgári oldal hétvégi csapatösszetartásán is bemutatták a páratlan tudásukat – erről Pikó András egykori klubrádiós kollégája ironikus cikkben értekezett az önkormányzati lap online felületein. A közösségi oldalon a korábban a baloldal által kifilézett Cigányzenekart az egyik helyi szocialista képviselő, Camara-Bereczki Ferenc Miklós egyszerűen kinevette.

Fotó: Hírnyolc

Megkérdeztük a képviselőt, hogy hogyan kell értelmezni a reakcióját: mint kifejtette az volt számára vicces, ahogyan az újságíró és az igazgató közötti párbeszéd le lett írva, de nem gondolt semmi dehonesztálóra. A Józsefvárosi Cigányzenekar leépítéséről azt mondta: a cigányságot a jövőben egy ösztöndíjprogrammal kívánja az önkormányzat támogatni, amit a közelmúltban elhunyt Balog Lajos „Paci”-ról neveznek el.