A kutyafuttatók nyitva maradnak, hogy elkerüljék a közegészségügyi és köztisztasági vészhelyzetet. „De nyomatékosan kérem a kutyatartókat, tartsák be a járványügyi előírásokat és a felelős kutyatartás szabályait, ezt az önkormányzat munkatársai fokozottan ellenőrizni fogják” – közölte Józsefváros polgármestere. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorával egyeztetve nem lesz használható az Orczy park sem az ünnepek alatt.

Kötelező a maszk a kerületi piacokon

A járványveszély enyhítésének érdekében egészségügyi maszk – ennek hiányában annak funkcióját és rendeltetését betöltő orrot és arcot takaró textil (kendő, sál) – viselése kötelező az önkormányzat által fenntartott Teleki téri piac területén. A Teleki Piac – és a fővárosi fenntartású Rákóczi téri Csarnok – bejáratainál egészségügyi maszkot biztosítanak azoknak, akik ezzel nem rendelkeznek.

Lezárják a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot is

Ezt Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön késő este közölte az MTI-vel. Azt is írta, hogy az intézkedést a budapestiek védelmében rendeli el; annak érdekében, hogy a főváros kezelésében álló, különösen látogatott közterületeken ne legyen járványügyi szempontból veszélyes tömeg.

Kijárási korlátozás határozatlan időre

Mint mi is megírtuk: Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön bejelentette: határozatlan időre meghosszabbítja a kormány a koronavírus-járvány miatt két hete elrendelt kijárási korlátozást. A kormány arról is határozott, hogy külön jogosítványt ad a polgármestereknek, így ők hétfő 24 óráig, tehát húsvét idejére a saját településükre nézve további speciális, szigorító szabályokat alkothatnak meg és vezethetnek be.