Június 26-án időközi önkormányzati választást tartanak Józsefváros 5. számú egyéni választókerületében, amelyen a koronavírusban elhunyt Balogh Lajos Paci (DK) megüresedett mandátumáért szállnak versenybe a jelöltek. A Fidesz-KDNP színeiben a körzet korábbi önkormányzati képviselője, Gondos Judit indul, akivel szemben 2019-ben csupán 7 szavazattal nyerte el a képviselői helyet Balogh Lajos. Gondos Judit egyébként elsőként, már május 10-én leadta a jelöltté váláshoz szükséges támogatói aláírások hétszeresét.

Az összbaloldal Gyurcsány-párti (DK) jelöltje, Pityó László nem kapkodta el a dolgot, május 13-án kezdte meg a támogatói aláírások gyűjtését. A baloldali pártokkal kapcsolatban érdekesség, hogy a Helyi Választási Bizottság (HVB) nem vette nyilvántartásba az alig mérhető társadalmi támogatottsággal rendelkező Párbeszédet, mint jelölő szervezetet. A határozatokból kiderül: a DK mellett az MSZP, az LMP, a Momentum és a 2019-ben Pikó Andrást még nem támogató Jobbik szerepel jelölő szervezetként.

Annak, hogy Józsefvárosban is recseg-ropog az április 3-i választáson országosan történelmi vereséget szenvedett hatalomért összetákolt baloldali koalíció, már régóta vannak jelei. A Párbeszéd kihátrálása vajon ennek az újabb következménye?

Megkérdeztük a DK-s Pityó Lászlót és a Párbeszéd helyi vezetőjét, Erőss Gábor alpolgármestert arról, miért nem szerepel a baloldali jelöltet indító szervezetek között a törpepárt.

FRISSÍTÉS 1

Pikó András alpolgármestere, a párbeszédes Erőss Gábor szerint egy „sajnálatos technikai-adminisztratív” hiba miatt nem vette még nyilvántartásba május eleje óta a HVB a Párbeszédet, mint jelölő szervezetet. Erőss elmondta, pártja „teljes mellszélességgel”, „társelnöki szinten” is támogatni fogja a Gyurcsány-párt jelöltjét.

FRISSÍTÉS 2

A DK-s Pityó László is egy „technikai és adminisztrációs hibáról” beszélt, de hangsúlyozta, a teljes Párbeszéd párt kiáll mellette.