Rövid idő alatt mintegy 130 parkolóhellyel lett kevesebb Józsefvárosban. A Palotanegyedben „járdafelszabadítás” címszóval felezték le több utcában a parkolási lehetőségeket, a Lujza utcában zöldítésre hivatkozva csíptek le a parkolóhelyekből. A lakosok bosszankodnak, mert a velük való egyeztetés ezúttal is elmaradt. A nyár folyamán különböző méretű ágyásokat alakítottak ki az utca mentén. A munka már több mint egy hete elkészült, de a sittkupacok még mindig ott virítanak a Lujza utcában.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A lakók szerint, inkább a takarítására kellene több figyelmet fordítania a városvezetésnek, sem mint arra, „amit most művelnek”. Az egyeztetés és a széleskörű tájékoztatás hiányában sokan sokféleképpen tudják a Lujza utca feltúrásának okát. Akad, aki szerint művirágokat tesznek ide. Mások úgy vélik, hiába zöldítenek, az csak pénz pocsékolás, mert nem fog sokáig kitartani. Az autósok visszaveszik az einstandolt parkolóhelyeket és jobb híján rá fognak állni az ágyásokra.

A köztisztaság és a közbiztonság lenne az elsődleges

Hima Ernő, naponta használja a Lujza utcát. Becslése szerint 30 parkolóhely esik ki a rendszerből.

– Az önkormányzatnak nem virágágyásokkal kellene bíbelődni. Az elsődlegesen az utcák és terek takarítását lenne szükséges megoldaniuk. Korábban sokkal rendezettebbek voltak a közterületek. Nem is beszélve a közbiztonságról – fakadt ki Ernő hozzátéve, hogy akkor több rendőrt lehetett látni, és volt egy polgárőrsége is a kerületnek, amit a baloldal azonnal ellehetetlenített, amint hatalomba került.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

–De hát mit várjon az ember attól, aki becsapta a választóit, hogy polgármester legyen – bosszankodott Ernő, aki példaként egy történetet is megosztott. Mint mondta még 2019-ben találkozott az akkor még csak jelölt Pikóval a Rákóczi téren, aki azt mondta: a házak rendbetételére több pénzt kell fordítani, hiszen ezek az építészeti értékek megérdemelnék. Erre amint polgármester lett minimálisra apasztotta a társasházak felújítását célzó pályázatokat.

Gaz mindenütt: A szabályok betartatása sem megy Pikóéknak

–Itt nem zöldterület kell, mert itt van mellettünk a nagy park (az utca egyik végében a Kálvária tér, a másikon pedig a Teleki László tér), hanem normális útnak – mondta egy hölgy, amit azzal egészít ki Ernő, hogy az utcában is jelentős zöldterület van. Igaz, az gaztenger formájában az üres telkeken és a házak tövében. Mert ezeket sem képes rendbe tenni az önkormányzat.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Helyette kiraktak egy táblát az egyik üres telekre, miszerint ők figyelmeztették a tulajdonost, hogy kaszálja le a telkét, tehát mossák kezeiket. Pedig az erre vonatkozó szabályok betartatása önkormányzati feladat – véli Ernő.

Átgondolatlan kapkodás a valós problémák megoldása helyett

Balog Géza közösségszervező sokat beszélget a helyiekkel a környék valós problémáiról. Mint mondja, lenne itt feladata a baloldali városvezetésnek, mégsem azzal foglalkoznak. Példaként említi, hogy az Alföldi utcai hajléktalanellátóból a fedél nélkül élők kiköltöztek a környékbeli terekre.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

– Tehát van egy ellátó és nem ott zajlik az ellátás, hanem az utcán – fogalmaz Balog Géza, aki a Lujza utcáról úgy vélekedik: mivel évek óta nem tett semmit a baloldali városvezetés, és közeledik a választás, most már fel kellene mutatnia valamit. Erre átgondolatlanul, kapkodva „kiharap” a parkolóhelyekből. Ehelyett megoldhatná az egyre elharapódzó drogproblémát és az egyre durvább hajléktalanhelyzetet.