“A Füvészkert az egész Magyar nemzet kertje. Menedék, melynek kapuján belépve egy másik világba csöppenünk” – mondta V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos a botanikus kert 250. éves jubileumi zárórendezvényéről készült agrárminisztériumi beszámoló szerint.A Füvészkert nemcsak egy nagy múltú botanikus kert, hanem évszázadok óta velünk élő történelem és élményforrás – hangsúlyozta a miniszteri biztos, hozzátéve: ezért is került a Magyar Értéktárba a kiemelkedő nemzeti értékeink közé.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

V. Németh Zsolt beszélt arról is, hogy a Füvészkert ismertségéhez jelentős mértékben hozzájárult, hogy Molnár Ferenc közismert regényében, A Pál utcai fiúkban a botanikus kert öreg pálmaháza nyújtott búvóhelyet Nemecsek Ernő és barátai számára. A 2008 óta hivatalos névként szolgáló „Füvészkert” elnevezés ennek a regénynek köszönhetően maradt meg, és terjedt el a köztudatban.

Családi programok szombaton

A Füvészkert arról tájékoztatott: szombaton egész napos családi programmmal kívánják lezárni a jubileumi évet. Mint kifejtették: ezen a napon a Biológiai sokféleség napja és a Növények napja alkalmából színes programokkal várják a családokat. Ezen a napon várják a növények örökbefogadóit is, az új örökbefogadásokat ajándékkal jutalmazzák.