A józsefvárosi edzőteremben most is nagy a sürgés-forgás: egyesek az edzést követően éppen már készülődnek haza, mások éppen most érkeznek. Ezen a kora délután az óvodások-kisiskolások edzése indul, amelyet Kecskeméti László, a ZMKBA utánpótlás edzője és egyben ügyvezetője tart.

A ZMKBA-t 2015-ben jegyezték be, azóta a VIII. és a IV. kerületben folyamatosan működik a klub, de van egy kirendeltségünk a Soroksári úton és tartanak edzéseket Táton is, ahol egyébként a hét danos névadó mesterünk is él – meséli Kecskeméti László, miközben az edzésre készül.

Amatőrök és profik, gyerekek és felnőttek egyaránt szívesen látott vendégek. Azért bele kell ám adni mindent! Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

– Négyéves kortól bárki járhat hozzánk, jelenleg a legidősebb sportolónk 64 éves. Ez egy nyitott akadémia, életkortól, szakmai képzettségtől, technikai tudástól függetlenül bárkit szívesen látunk, amatőröket és versenyzőket egyaránt – mondja Kecskeméti.

A klub tehát versenyzőket is edz, akik rendszeresen vesznek részt a hazai és nemzetközi megmérettetéseken. – Az idén kilenc, korosztályos utánpótlásválogatott versenyzőnk lett. Kovács Ádám a közelmúltban például a törökországi Utánpótlás Európa-bajnokságon szerzett bronzérmet light-contact kategóriában.

Edzőtábor, csapatépítéssel

A józsefvárosi klubban minden nap vannak edzések, már készülnek az őszi idényre, de a nyár sem múlt el „tétlenül”. A klub Siófokra tervezett tábort, több turnusban. – Akadémiánk két éve, de Zrínyi Miklós mester már több mint 40 éve szervez edzőtáborokat. Nagyon jó hangulatú volt az idei is, zömében gyermekek vettek rajta részt, de jó néhány felnőtt is eljött velünk Siófokra – meséli az edző.

Azért nemcsak az edzésről szól a siófoki tábor. Fotó: ZMKBA

Napi három edzést tartottak, s a táborban kiemelt figyelmet kapott Zrínyi mester által az utánpótlás korosztály. Ugyanakkor nemcsak edzésekről, hanem csapatépítésről is szólt a tábor, így sok egyéb programon is részt vettek a gyerekek, így a „kötelező strandolás” mellett eljutottak többek közt szabadulószobába, de voltak paintballozni is.

Azért volt némi lazulás is… Fotó: ZMKBA

Az edzőtábor külön kuriózuma volt, hogy idén először megvalósuló Tehetséggondozási Program keretében öt gyermek teljesen ingyen vehetett részt a táborban, közülük egyikük sem látta még a Balatont. Az ügyvezető kiemelte, hogy Újpest Város Önkormányzatának nagylelkű támogatása nélkül nem tudták volna biztosítani a részvételt a hátrányos helyzetű gyerekek részére.

Tehetséggondozási Program hátrányos helyzetű gyerekeknek

– Járt hozzám korábban egy nagyon tehetséges kisscrác, aki azonban mintegy hónap elteltével eltűnt – eleveníti fel az edző. Édesapja azonban ismerősöm volt a Facebookon, így fel tudtam vele venni a kapcsolatot. Kiderült, anyagi okok miatt nem tudtak jönni. Ekkor fogalmazódott meg bennünk, hogy tehetség nem lehet pénz kérdése, így felajánlottuk, hogy járjon hozzánk ingyen edzeni. S akkor kezdtünk gondolkodni azon, hogyan tudnánk kibővíteni ezt a lehetőséget más, helyi gyerekeknek is – meséli Kecskeméti.

Bele kell tenni a csípőt is… Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Józsefvárosban lassan szájról-szájra járt, hogy itt ingyen is tudnak edzeni a srácok, akik száma egyre csak gyarapodott.

Idővel sikerült azt elérnünk, hogy a program „hivatalossá” vált, olyannyira hogy most szeptember 30-ig lehet pályázni a ZMKBA Tehetséggondozási Programjába, ahová húszan járhatnak majd „ingyenesen” vagy kedvezményesen edzeni.

Mint az ügyvezetőtől megtudtuk: a program három pillérből áll: az edzésekre kedvezményesen vagy ingyen járhatnak a gyerekek, illetve versenyeztetik is őket, amely szintén pénzbe kerülne a szülőknek (nevezési díj, sporteszközök, utazás, stb.) és konkrét aktív anyagi segítséggel is igyekszenek támogatni a családokat egy mentorprogramon keresztül, alapítványokkal karöltve.

Kis és nagy sikerek

S úgy tűnik, a program már igazolja is létét. Országos bajnokságon Balogh Richárd 3. helyezést ért el, Lakatos Tamás pedig két kategóriában is második lett.

– Ezek a gyerekek fél éve járnak hozzám, s helytálltak egy országos megmérettetésen, ami nagyon nagy dolog, ez is mutatja, hogy jó irányba haladunk. Természetesen nem csak ez a siker fokmérője – teszi hozzá Kecskeméti László. – A legkisebbek nagyon hálásak, együttműködők, szeretettel viseltetnek a sport iránt, amiből nekem is jut, s ez teljesen feltölt. Ezen srácok egy része az utcán kószálna, ha nem ide járna, s ki tudja, mibe keverednének. A sport mellett itt egy csapat, egy közösség részesei is lehetnek, talán új célokat is találhatnak maguknak. S ez mindennél fontosabb.

Versenyeken indult, most a legkisebbeket is edzi. Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Kecskeméti László 15-20 évvel ezelőtt került a kick-box közelébe, természetesen Zrínyi Miklós tanítványaként. – Akkor még Esztergomban tartott edzéseket a mester, habitusa, a sporthoz való hozzáállása nagyon megtetszett, s mellette kezdtem versenyezni. Pár évvel később Budapestre kerültünk, az együttműködésünk természetesen a fővárosban is folytatódott.

Zrínyi Miklós – Egy világbajnokokat nevelő mesteredző Józsefvárosból

Sokáig rágtam a fülét, hogy indítsa el a fővárosban is a saját iskoláját – meséli Kecskeméti László. Azóta ez megtörtént, a ZMKBA szakmai felügyeletet maga a mester irányítja, az ügyvezető feladatokat pedig Kecskeméti látja el.