Két fórumot is szervezett az önkormányzat cége, a RÉV8, hogy utólag megkérdezze a környékbelieket, mit szólnak a Harminckettesek tere „felújításáról”. A teret a baloldali vezetésű önkormányzat alig két hónapja adta át. Az újítással megszüntették az autósforgalmat és a parkolási lehetőséget, nehezen értelmezhető csíkokat és ugróiskolát festettek fel a betonra, virágágyásokat raktak ki, valamint az asztalok és székek mellett, a kerület történetéről mesélő táblákat. A két fórumon az önkormányzat a lakosság véleményére volt kíváncsi. Vélhetően Pikó Andrásék jobban jártak volna, ha a helyieket a munkálatok megkezdése előtt hasonló fórumon kérdezik meg, akkor figyelembe vehették volna az igényeiket is. Mivel ezt nem tették, az első fórumon indulatos beszólások, „lincshangulat” és nyers számonkérés volt érzékelhető, amelyre Hermann György momentumos képviselő és Rádai Dániel alpolgármester nem tudott érdemben reagálni. Ezért a második fórumot a jelek alapján már tudatosan olyan jelenetekkel színesítették, amely a korábbi lakossági panaszáradat élét tompíthatta volna…

Hermann György magyarázza a „bizonyítványt”
Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Megúszós időpontokra szervezett fórumok

A fórumokat érthetetlen időpontokra tették, így jósolható volt, hogy nem jelenik meg a lakosság. A megúszós elképzelés szerint, az első a legnagyobb kánikulában és munkaidőben 16.00-17.00, a két nappal később lévő második fórum ennél is korábbra, 13.00-14.00 óra közöttre volt meghirdetve. A szervezők számítását keresztül húzta a lakosság, mivel az első fórumra rengetegen mentek el, és szinte mindenki felháborodva olvasott be Hermann György momentumos képviselőnek és Rádai Dániel alpolgármesternek.

Fotó: Hírnyolc

„Sikerült egy „csövesnapoközit” csinálnia Pikóéknak

Az első fórum heves indulatoktól volt fűtött, a szinte egyöntetű vélemények szerint, a Harminckettesek teréből „csövesnapközit” csinált Pikó. Az emberek mint, mondták kerülgetik a hajléktalanokat, akik oda járnak a környékről és a padokon alszanak, ürítenek, illetve fogyasztanak, alkalmasint vegzálják a járókelőket, beszólnak a gyerekeknek. A felbőszült józsefvárosiak között többen a Palotanegyedből érkeztek, ők a parkolóhelyek elvétele miatt adtak hangot haragjuknak:

„Pikóra szavaztam, de most már jöjjön a FIDESZ, amit a parkolással műveltek, az elfogadhatatlan!” – kiabálta egy hölgy. Egy másik lakó csalódott volt: „Először örültem, hogy szebb lesz a tér, de ez egyszerűen nem működik! Este hangos a zene, itt isznak, ordibálnak és szemetelnek”. Egy férfi elfogadhatatlannak nevezte, hogy a téren héderelő hajléktalanok rárivallnak rendszeresen a gyerekére azzal, hogy „mit bámulsz”.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A második fórum érdektelenségbe fulladt

A második fórumon viszont a „kutya” sem jelent meg, így a lakossági véleményeket monitoringozó öt önkormányzati ember és Hermann György félórás kínos toporgás után, maga szólította le a padokon, a hentes és a kocsma teraszán ücsörgő vendégeket vagy a téren tébláboló embereket. Így, egy külföldi családot is. Velük sokáig foglalkozott a kutatást végző személy, vélhetően az idegen nyelvi különbségek miatt.

Hajléktalanok lepték el a „felújított” Harminckettesek terét

Munkatársaink véleményét is kikérték

Szintén a második fórumon a Hírnyolc munkatársai is elmondták véleményüket, miután a téren ácsorogtak. Kérdésre azt mondta a monitoringozó nekik: „az nem gond, ha épp nem kerületi lakosok, elég ha térhasználók”. Se nevet, se hivatalos azonosítást nem kért az illető. A kérdésekből úgy tűnt, inkább ötleteket keresnek a tér további kialakításához az önkormányzat számára. Így kevésbé volt nevezhető lakossági véleménykutatásnak az esemény, a megbízható és hiteles reprezentációról nem is beszélve. Hiszen ezek alapján ott van az esély arra, hogy bármit és bárkinek a nevében lejegyezhetnek.

Soós György: A lakosokkal egyeztetve kulturált fejlesztés kellene

A Harminckettesek tere „felújítására” az önkormányzat 10 millió forintot költött. A többi között lezárták a teret a forgalom elől és aszfaltot festettek, ami alig két hónap alatt sok helyen lekopott. Ezért Soós György fideszes önkormányzati képviselő szintén feltett egy kérdést a RÉV8 vezetőjének:

Sárkány Csilla a RÉV8 vetetője és Soós György önkormnyzati képviselő

– Arra voltam kíváncsi, hogy mikor lesz kijavítva a burkolatfestés, illetve, hogy garanciában javítják e majd az elkopott részt. Az volt a válasz, hogy „ezt úgyis csak ideiglenesen tervezték”. Hogyha a 10 millió forintnak a nagy része olyan festés volt, ami ennyire rövid idő alatt lekopik, akkor az több kérdést is felvet a kivitelezésre kapcsolatban. Testületi ülésen ezeket föl fogjuk tenni, a részletes költségvetést és az alapszerződést is ki fogjuk kérni, ahogyan a jótállási feltételeket meg fogjuk vizsgálni. Nekünk az a javaslatunk, hogy hallgassuk meg az ott lakók véleményét, és velük egyetértésben kulturált fejlesztést kell megvalósítani a téren. A jövő évi választások után, ezt a kérdést így fogjuk megoldani.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Elküldték a hajléktalanokat amíg tartott a fórum?

Bár amióta felújították a teret, a padokon fekvő vagy asztaloknál italozó hajléktalanok jelenléte megszokottá vált, a második fórumon egyet sem lehetett látni közülük. Talán ennek köze lehetett ahhoz, hogy a korábbi fórumon a felháborodott környékbeliek „csövesnapközinek” aposztrofálták a helyet, a vendéglátósok pedig, bár örülnek az új terasznak, de szintén a hajléktalanok megjelenésére panaszkodtak.

Furcsa ázsiai sakkozópár

Érdekesség volt, egy szokatlan jelenet a téren, szintén a második fórumon. Diákoknak tűnő ázsiai pár sakkozott az egyik asztalnál, idegen nyelven is beszéltek. Ahogy telt-múlt az idő, kollégáink arra lettek figyelmesek, hogy az egyik önkormányzati monitoringozó odasiet a pár asztalához, és a széken lévő szövettáskából kivesz valamit. Azt nem látták, hogy mit, mert a táskán maradt a szemük, amin a Józsefvárosi Önkormányzat hatalmas címere volt. A pár egyébként a fórum után azonnal távozott…