A következő ősztől már nem fogadja a gyerekeket a Dankó utcai Napsugár tagóvoda. A bezárását éppen a március 28-ai képviselő-testületi ülésen szavazták meg a baloldali képviselők. Ezzel két év leforgása alatt már háromra nőtt a Pikó Andrásék által bezárt óvodák száma, amelyeket elődeik nemcsak folyamatosan korszerűsítették, de bővítették is. Az előző városvezetés ideje alatt teljesen új óvoda is épült a Százados negyedben.

Fotó: Hírnyolc

A bezárt nevelési intézmény velejárójaként átrajzolták az óvodai körzethatárokat is, amelyről az az ellen tiltakozó szülői munkaközösségeket is informálták. Egy a neve elhallgatását kérő forrásunk beszámolója szerint a márciusi fórumra azért keríthettek sort, hogy gyakorlatilag az általuk oly gyakran puffogtatott részvételiséget kipipálják. Ezt támasztja alá, hogy leginkább nem a véleményükre voltak kíváncsiak, hanem mindössze közölni kívánták a változásokat, amik a szülőket képviselő jelenlévők többségének egyértelműen nem tetszett. Mint kifejtette: ilyen anomáliák voltak, hogy olyan utcákat osztottak egy-egy óvodához, ahol lakóház sincs, másik esetben pedig hiába volt egy ház az egyik óvodával szemközt, egy teljesen másik, távoli intézményhez tartozott az átrajzolt körzethatárok miatt.

Fotó: Hírnyolc

A szülő szerint a közétkeztetés is problémás: annyira egysíkúan főz a Pikó által megbízott közétkeztető cég, hogy sokszor egy héten keresztül majdhogynem ugyanazt kapják a gyerekek. Emlékezetes: Pikó András egyszemélyben döntött a közétkeztetőváltásról, amelynek eredményeként 60 milliós közbeszerzési bírságot gyűjtött be a józsefvárosiak kontójára. Legutóbb pedig arra derült fény, hogy 10 százalékkal drágul a közétkeztetés.

Az önkormányzat három héttel a cikkünk megjelenését követően elküldte nekünk álláspontját. Szerintük a csökkenő gyermeklétszám miatt volt szükség a Dankó utcai óvoda bezárására. Egyebek mellett közölték, hogy a körzethatárok – amelyeket a Befogadó óvodák programjuk szempontjait mérlegelve határoztak meg – átrajzolása miatt nem tapasztaltak szülői tiltakozást. Céljuk a kerület óvodáinak vonzóbbá tétele mindenki számára.