A káosz június 11-én péntek délután vette kezdetét. Olvasóink jelezték, hogy szerették volna kiváltani az eddig ingyenes éves parkolási matricát, ám azért már több tízezer forintot szed az önkormányzat a Német utcai parkolási igazgatóságnál az első autóra is.

  • Június 14-én, hétfőn megjelent egy indoklás az önkormányzat közösségi oldalán, miszerint a Kúria döntése miatt függesztették fel a kedvezményeket.
  • A Józsefvárosi Fidesz felszólította az Önkormányzatot, hogy haladéktalanul állítsák vissza a lakosonkénti ingyenes parkolást, ennek érdekében rendkívüli képviselő-testületi ülést is kezdeményeztek.
  • Az önkormányzat lapjának közösségi oldalán csütörtökön jelent meg egy írás, amelyben Pikó András sajtófőnöke arról beszél, hogy nem hívják össze a képviselő-testületet, mert az okafogyottá vált. Az önkormányzat azt a megoldást találta, hogy októberig – ekkorra várható a Kúria végleges döntése – „az arra jogosultak méltányosságot kapnak, így nem kell fizetniük a parkolásért” – írták a cikkben.

Az állandó zavaros kommunikáció miatt felhívtuk a Parkolási Igazgatóságot, ahol megtudtuk, hogy jelenleg azért nem kell fizetni, mert egyelőre nem is adnak ki új éves várakozási engedélyt a lakosoknak. Aki tehát eddig nem tudta elintézni, tehát még nincs ilyen matricája, az akár büntetésre is számíthat, ha otthona előtt akarna ingyen parkolni – erősítették meg a parkolási ügyfélszolgálaton.

A történet előzménye, hogy Pikó Andrásék egy drasztikus parkolási csomaggal készültek az idei évre. A kormány tiltása miatt azonban nem vezethették be a sarcot. Csakhogy a leleményes baloldali városvezetés talált egy kiskaput. Egy betű megváltoztatásával az idei kedvezmény már nem lakosonként, hanem lakásonként volt érvényes, ami miatt azok a családok – pl. több generáció együtt élése esetén – ahol két autó van, több tízezer forintos díjra számíthattak. A kormányhivatal felszólította Pikóékat, és más kerületeket, ahol hasonló volt a szándék, hogy vonják vissza a jogtalan rendelkezést. Józsefváros vezetése ennek nem tett eleget, ezért a kormányhivatal bírósághoz fordult. A Kúria a lakosok javára döntött, amit Pikóék félreértelmeztek – annak ellenére, hogy a jogalkotói szándék az indoklásból kiderül – és eltörölték a korábbi kedvezményeket.