Aggódó józsefvárosiakkal telt meg a Polgárok Háza kedden délután a Józsefvárosi Fidesz szervezte lakossági fórumon, amellyel egyidőben szerény érdeklődés mellett tartott közmeghallgatást a Józsefvárosi Önkormányzat is a Polgármesteri Hivatalban.

Kocsis Máté: Vannak még terveink a városrésszel

Kocsis Máté, a kerület országgyűlési képviselője – aki mintegy 10 éven át vezette Józsefvárost – köszöntőjében összegezte az eddigi helyzetet: Pikó Andrásék felszámolnak mindent, ami az előző vezetéshez kötődik. Elsőként törölték el a rendvédelmi jogszabályokat, amiket éppen azért hoztunk, hogy nagyobb biztonság legyen a kerületben. 

Elmondása szerint tisztában voltak azzal, hogy a 10 éves munka veszélybe kerül, de azt nem gondolták, hogy ennek ilyen gyors lesz a lefutása. Kocsis kiemelte: a felelősségünk most az, hogy amennyire csak lehet, védjük meg a kerületet, s fel kell készülni a következő választásra. „Vannak még terveink ezzel a városrésszel” – fogalmazott Kocsis Máté. Pikó András első évéből ideje mérleget vonni, és összegyűjteni a lakosok tapasztalatait, meglátásait – tette hozzá.

Folyamatos az iskolák ellátása fertőtlenítővel

Sára Botond kormánymegbízott a járványról adott tájékoztatást. Mint mondta, a konzultáció és a szakemberek is megerősítették a kormányt abban, hogy a második hullámban a mindennapjaink, gazdaságunk megvédése is kiemelt feladat. A járványügyi szabályok, protokollok betartása és betartatása mellett az élet megy tovább. Azoktól pedig, akik számára a vírus nagyobb kockázatot jelent – idősektől, betegektől – fokozottabb odafigyelést igényel.

A kormánymegbízott cáfolta Pikó András korábbi állítását is, miszerint a magyar állam nem biztosít fertőtlenítőket az iskoláknak. Mint mondta, az EMMI-vel közös feladatuk volt az iskolák felszerelése a szükséges eszközökkel. Ennek keretében a kerületi oktatási-nevelési intézményekbe eddig 400 liter kézfertőtlenítőt és 300 liter felületfertőtlenítőt szállítottak ki, a napokban pedig ugyanennyit biztosítanak számukra, továbbá főváros szerte mintegy 7 ezer hőmérőt is szétosztanak.

Elapadt a rendőrség támogatása

A lakosok legtöbben a közbiztonság romló tendenciáját észrevételezték, amire Kocsis Máté azt válaszolta: egy önkormányzat számos eszközzel tudja segíteni a közbiztonságért dolgozók munkáját, ami az eredményekre is hatással van.

Az előző években mintegy 60 közszolgálati lakásra pályázhattak rendőrök, továbbá eszközökkel, járművekkel segítették a rendőrséget és évente többször jutalmakat is osztottak, ezek mára szinte teljesen megszűntek. Az intézkedésekkel azt is el tudtuk érni, hogy Józsefvárosban tudtuk tartani a rendőrségi állományt, a piac és más kerületek csábítása ellenére – tette hozzá Sára Botond.

A témával kapcsolatban elhangzott, hogy sok a közterületi italozás, az üzlethelyiségekben lakó egyének és a hajléktalanok száma is megugrott. Ezekre korábban fokozottan figyelt a kerület vezetése, most azonban nem igen lehet látni ilyen irányú lépéseket.

A társasházak felújítását már nem támogatja az önkormányzat

Az elapadt társasházi pályázati forrásokkal kapcsolatban Kocsis Máté rávilágított: a tavalyi évben a Sára Botond vezette kerület 2 milliárd forint saját forrást különített el a házak felújítására, ez mára mindössze 40 millióra csökkent, és azt is csak veszélyhelyzet elhárítására költhetik a pályázók. Mint fogalmazott, fel kell tennünk magunknak a kérdést: hogyhogy tavaly minden fontos ügyre jutott pénz, és idén hogyhogy nem jut.

Szóba került az eddig 60 milliós bírságot eredményező menzabotrány, s Pikó András választási ígéretei is, amiből eddig túl sok minden nem valósult meg Így nem látni, hol az évi 5 ezer négyzetméter új zöldfelület a kerületben, de egyáltalán nem lett átlátható az önkormányzat működése sem, amit többek közt a megválaszolatlan közérdekű adatkérések tömkelege is alátámaszt. Felmerült a hivatalos személy elleni erőszakkal vádolt Szarvas Koppány Bendegúz momentumos képviselő ügye is, aki Kocsis Máté szerint méltatlanná vált arra, hogy a Százados-negyedieket képviselje.    

Le kell vonni a következtetéseket

A többség azt remélte, létezik jogi lehetőség az inkompetens és választóit becsapó önkormányzati vezetés lemondatására, amire az volt a válasz, hogy választók akaratát tudomásul kell venni, a feladat az, hogy a következő választásokon le kell vonni a következtetéseket. Addig pedig az új város vezetését szembesíteni kell az elkövetett hibáikkal.

Azoknak, akik az elvándorlást fontolgatják, azt üzenték a korábbi polgármesterek, hogy tartsanak ki, mert, bár nagyobb feladatot jelent majd újra felhozni a kerületet, ezt a munkát el fogják végezni.

„Van jövő, és ebben ránk számíthatnak” ­– hangsúlyozta Sára Botond.