Hogy senki se fagyjon meg az utcán, a Józsefvárosi Önkormányzat – önként vállalt feladatként – a téli időszakban éjjeli melegedőt, úgynevezett Életmentő Pontot üzemeltetett az elmúlt 10 évben a Dankó utcában. A feladatot immár a második alkalommal rázza le magáról az önkormányzat azzal, hogy kiszervezi azt a Budapesti Módszertani Szociális Központnak és a Menhely Alapítványnak.

Miért kell „kiszervezni”?

„Ez a feladat kiemelten fontos, ezért szükséges lenne a minél erősebb önkormányzati kontroll” – közölte a Józsefvárosi Fidesz a közösségi oldalán. A polgári oldal fontosnak tartja az Életmentő Pont működtetését, de – szerintük – ahogy 2012 és 2020 között megvalósult, úgy ez megoldható lenne az önkormányzat szervezeti keretein belül is.

„Az Életmentő Pont kiszervezése 12 millió forintba kerül Józsefvárosnak és a feladatellátásban egy olyan szervezet vesz részt, amely esetében a kerületiek pénzének hatékony felhasználása eddig is megkérdőjelezhető volt. Úgy tűnik, hogy a városvezetés ezúttal is megfeledkezett az itt élőkről, akik számára egyre terhesebb, hogy a hajléktalanellátás nem üzemel megfelelően” – fogalmaztak.

Mint írták: az előző polgári vezetés a pénznyelőként működő civil szervezetek helyett az önkormányzat keretein belül működő LÉLEK-programban látja a hajléktalanok gondozásának megoldását. A program elvitathatatlan sikerét az adta, hogy a hajléktalanok társadalomba való visszailleszkedését a munka által segítette elő.

Mi az a LÉLEK-program?

A Lakhatási, Életviteli, Lelki-segítségnyújtási, Egzisztencia-teremtési Közösségi, azaz LÉLEK-programot még 2011-ben Kocsis Máté polgármestersége idején vezette be az akkori városvezetés. A programba belépés feltétele, hogy a résztvevő tudjon és akarjon is dolgozni. A hajléktalanná vált személyek a LÉLEK–házban, a lakhatási krízisbe kerülő családok pedig a Családok Átmeneti Otthonában ideiglenes elhelyezést kapnak 1-2 évre. A program következő lépcsőfokában a résztvevők szociális bérlakásba költözhetnek, ahol már a rezsi egy részért maguknak kell fizetniük, ami egy újabb lépés az önállóság felé.

A LÉLEK-lakások száma az évek során fokozatosan bővült. Mára már több mint 30 ingatlan szerepel a programban.