A Józsefvárosban az ex-klubrádiós Pikó András nevével fémjelzett baloldali szivárványkoalíciót is utolérték azok a belső feszültségek, amelyek miatt már országszerte több baloldali vezetésű városban és kerületben szétrobbantak ezek az összetákolt szövetségek.

Bár eddig csak sejteni lehetett, hogy az elveket és közös értékeket nélkülöző, csak a hatalom megszerzéséért köttetett baloldali kényszerházasságban is felütik a fejüket a belső ellentétek, de a július 22-ei képviselő-testületi ülésen meg is mutatták magukat. Az ülést a Pikó András és az MSZP, Momentum közötti fagyos hangulat és ingerült stílusú szóváltások jellemezték. Mindezek fényében tehát úgy látszik, Pikó András immáron valóban „ciki” a szocik számára, ahogy egyik fővárosi képviselőjük fogalmazott egy magánrendezvényen.

Frakciótársai nem nézték jó szemmel a polgármester megfutamodását

A momentumos Könczöl Dávid sérelmezte, hogy Pikó András megfutamodott a saját politikai bosszúhadjáratáról, és visszavonta arra irányuló indítványát, hogy elvegyék Szarka Gábortól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrejöttében játszott fontos szerepéért 10 éve neki odaítélt „Józsefvárosi Becsületkereszt” elismerést. A visszavételt célzó felszólalására meglehetősen ingerülten reagált a polgármester, aki szerint, ha a momentumos képviselő vissza akarja vonni a kitüntetést, a következő testületi ülésen éljen egy ilyen ügyrendi javaslattal. Ezzel Pikó mintegy mással hajtatná végre azt, amihez ő nem volt elég bátor.

Pikó fegyelmezni sem tudja a jobboldalt sértegető szövetségeseit

A jelek szerint Pikó András még csak megfegyelmezni sem tudja frakciótársait, hiszen az 1 százalékos támogatottságú Párbeszéd soraiban politizáló Erőss Gábor alpolgármestert és az agresszív megnyilvánulásairól híres momentumost, Szarvas Koppány Bendegúzt többször fel kellett szólítania, hogy tartsák be az alapvető udvariassági és általános szabályokat.

Ez semmiképpen nem lehet újkeletű dolog, mert Szarvas Koppány Bendegúz már sok alkalommal szerzett magának kétes hírnevet a fenyegető, agresszív megnyilvánulásaival, és nem úgy látszik, hogy Pikó jobb belátásra tudta volna téríteni. A fideszeseket lámpavason látni akaró, a folyó vért és gyújtogatást a tüntetések alternatívájának gondoló momentumos legutóbb tömeges elbocsátásokat helyezett kilátásba egy esetleges baloldali kormányváltás után.

Oda-vissza ment egymás kioktatása a baloldali frakcióban

Nem tetszett Szarvas Koppány Bendegúznak, hogy Szilágyi Demeter (Fidesz–KDNP) önkormányzati képviselő egyperces keretben reagálhatott a klímavédelmi napirendnél egy, a baloldali képviselők fejében néhány tudatosan vagy véletlen keletkezett félreértésre. A jobboldali képviselő egyébként arra hívta fel a figyelmet, hogy a baloldali városvezetés ezen a területen is csekély eredményeket tud felmutatni.

A Momentum botrányhőse kioktató stílusban hívta fel Pikó András figyelmét, hogy szerinte a képviselő-testület szervezeti és működési szabályai nem teszik lehetővé Szilágyi Demeter hozzászólását, mire a polgármester az idevágó rendelkezés szó szerinti felolvasásával cáfolt rá Szarvasra.