Misetics Bálint baloldali aktivista – aki egyben Karácsony Gergely szociálpolitikai főtanácsadója – arról beszélt az önkormányzati újságnak, hogy a fővárosnak az a törekvése, hogy minél több hajlék nélkül élőnek megfizethető lakhatást biztosítson. A főtanácsadó szerint a hajléktalanok száma töredéke annak, ami a médiában megjelenik. „Úgy lehet ezt érzékeltetni, hogy mondjuk a budapesti aluljárókban hány hajléktalan ember van egy átlagos téli éjszaka – nagyon kevés ember, 1-2 ezreléke a szűk értelemben vett hajléktalan embereknek” – értékelte a téli helyzetet, a nyári időszakról azonban valamiért nem esett szó. Misetics szerint sok olyan „szerhasználó” is személy van az utcán, akit a közvélemény hajléktalannak tekint, akkor is, ha amúgy van hol laknia.

Az önkormányzati lap nem először próbálja bizonygatni, hogy a kerületben csökkent a hajléktalanok száma. Egy évvel ezelőtt a Menhely Alapítvánnyal mondatták ki, hogy kevesebb a hajléktalan. Tették ezt annak ellenére, hogy még Pikó András polgármester is elismerte egy képviselő-testületi ülésen: megemelkedett a fedél nélküliek száma a kerületben.

Most úgy tűnik Misetics Bálinton a sor bizonygatni, hogy a lakosok a saját szemük helyett inkább nekik higgyenek.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Kicsoda Misetics Bálint?

Misetics Bálint, A Város Mindenkié szervezet egyik alapítója rendszeresen publikál a Jámbor András által alapított Mérce nevű szélsőbaloldali portálon. Jelenleg Karácsony Gergely szociálpolitikai tanácsadója, továbbá Pikó András egykori kampányfőnökével, Udvarhelyi Tesszával közösen „polgári engedetlenség, illetve kampányszervezés” címszóval baloldali aktivistaképzést tart az Auróra kocsmában.