Az elmúlt évek során Józsefváros számos társasházára kikerült egy kis tábla, amely tudatta az arra járóval, hogy az épület sikerrel pályázott az önkormányzatnál valamilyen felújításra. Az önkormányzati segítségnek köszönhetően gépészeti-, tetőfelújítást tudtak a lakóközösségek elvégeztetni, liftet tudtak felújíttatni, vagy éppen a külső, vagy a belső homlokzat szépülhetett meg.

A program nagy sikerrel futott – Kocsis Máté és Sára Botond polgármestersége alatt mintegy 6 milliárd forintot fordítottak erre a célra – egészen az idei évig, amikor a Pikó András vezette testület a költségvetésbe már csak 300 milliót különített el pályázható összegként. Ez később a pandémia ürügyén 40 millió forintra apadt.

A józsefvárosi fideszes képviselők minden lehetőséget megragadva megpróbálták meggyőzni a jelenlegi városvezetést az összeg emelésére. Az első ilyen lehetőség június 25-én adódott, amikor kiderült 2,6 milliárd forint maradt Józsefváros új vezetésének az előző év felelős gazdálkodásának köszönhetően, de nem sikerült meggyőzni Pikó Andrásékat. Legutóbb pedig a szeptemberi képviselő-testületi ülésre, a költségvetés módosításának tárgyalására hoztak egy javaslatot, amely arról szólt, hogy a keretösszeget emeljék vissza. 

Óriási az igény a társasházak részéről, hogy folytatódjanak a pályázati lehetőségek

– mondta a helyi Fidesz frakcióvezetője.  Vörös Tamás szerint a lakóközösségek elkeseredettek, mert a pályázati keret gyakorlatilag le lett nullázva. A módosító javaslattal azt szerették volna elérni, hogy legalább a korábban meghatározott 300 milliós összegig visszaemeljék a keretet.

Az emelést indokolta volna az is, hogy egy korábbi számviteli hiba miatt további 200 millió forint maradt az önkormányzatnál a társasházak számára elkülönített keretből, de ezt az összeget egyelőre – várhatóan decemberig – zárolták. A pályázati keret emelésére tett javaslatot Pikó András polgármester és a baloldali frakció leszavazta.