Pontosan hol lesz majd a sportközpont, és mik a fejlesztés előzményei?

Az elmúlt években egy egységes koncepció született, amely a volt józsefvárosi pályaudvar területét a szűkebb és tágabb környezet számára egy többségében zöldterületeket magában foglaló rekreációs, sportközponttá kívánta tenni. Az ezzel kapcsolatos egyeztetések 2017-ben indultak el. Az Orczy út felől állami elképzelésként elkészült a Sorsok Háza, és a kerületnek is volt egy jóváhagyott koncepciója, amely szerint a Salgótarjáni út elején egy nyitott sportterület, a közepén pedig egy strand létesülne a Budapest Hévizei Zrt-vel közös fejlesztésként. A tervezett strand melletti területre az MTK képzelt el egy utánpótlásképző központot, amelyet a kormány is jóváhagyott. Hozzáteszem, hogy a klubnak a Salgótarjáni út túloldalán már van egy gyakorlópályája, ami a női labdarúgást szolgálja. Terveink szerint az utánpótlásképzőközpont egységet alkotna a közeli Új Hidegkuti Nándor Stadionnal és a szomszédos női labdarúgó pályával.

A kékkel jelölt téglalap alakú területen létesül az utánpótlásnevelési központ.

A női labdarúgást szolgáló területen is lesznek korszerűsítések?

Igen, részben saját forrásból, részben az Magyar Labdarúgó Szövetséggel karöltve már megkezdődött a korszerűsítés. Ezen a területen két új, nagyméretű műfüves edzőpálya épül, létesül egy bekötőút, megújul a jelenlegi élőfüves pálya és hiánypótló beruházásként egy öltöző is lesz. Érdemes megjegyezni, hogy az MTK ezt a pályát több évtizede úgy használja, hogy gyakorlatilag nincs közúti megközelítése. A pálya és a stadion között ugyan van egy felüljáró, azon viszont csak gyalogos és villamosforgalom járhat. Az elmúlt években az MTK Hungária FC női labdarúgói a stadionban öltöztek át, hátukra csapták a labdákat, a szögletzászlókat és az egyéb tartozékokat, majd a bírókkal együtt átsétáltak az edzőpályára, megnyerték a meccset és így lettek bajnokok. Tehát kapcsolat van az edzőpálya és a stadion között, de az igazi megoldás a Salgótarjáni út kibővítése lesz egészen a vasútig. A tervek elkészültek, amelyek egyezetetés alatt vannak a közlekedési szervezetekkel.

Visszatérve az utánpótlásközpontra, mikor indulhat el itt az építkezés?

A tervezőirodát már korábban kiválasztottuk egy nyílt nemzetközi tervpályázaton, a tervekből építési engedély lett, most a kiviteli terv korrekciók zajlanak, jövő év elején pedig megindulna a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás, és reményeink szerint jövő év második felében már elindulhat a területen az építkezés is.

Kik lelnek majd otthonra ebben a sportközpontban?

Ez egy labdarúgás utánpótlásnevelési központ, ami azt jelenti, hogy a nyitott sportterületek elsősorban a labdarúgást fogják szolgálni. Hat nagyméretű labdarúgópálya létesül benne (2 műfüves és 4 élőfüves pálya), és lesznek kiegészítő elemek: erőnléti, szabadtéri pályák, illetve kisebb pályák, amelyek több sportágnak – elsősorban csapatsportágnak – is lehetőséget biztosítanak arra, hogy felkészüléseket, alapozásokat, erőnléti tevékenységeket végezzenek. A labdarúgó szakosztályban a fiúk 6-7 éves kortól sportolnak nálunk, és évenként külön korcsoportként tartjuk őket számon egészen az U17-ig. Ugyanekkora a spektrum a lányoknál, ott kétévenként van ugrás, amiből kijön, hogy mintegy 20 korosztály foglalkoztatását tervezzük ezen a területen.

Itt edzenek majd az MTK labdarúgó akadémiájának, a Sándor Károly Labdarúgó Akadémiának fiataljai is?

A Sándor Károly Labdarúgó Akadémia, amely korábban Agárdon működött, az ifiket, a 14 év feletti korosztályt foglalja magába, így természetesen ők is itt kapnak helyet. Számukra szállásokat is kialakítunk. Emellett azzal is számolunk, hogy hasznosítani is tudjuk majd a területet, mint ahogyan az Új Hidegkuti Nándor Stadion az ifjúsági labdarúgómérkőzések budapesti központja, úgy a központ nemzeti sportkapcsolatokat is tud majd szolgálni, tehát ifjúsági cserekapcsolatokra ad majd lehetőséget szálláshely, étkezés, sportfeltételek biztosításával és reméljük bérelni is fognak külföldi csapatok edzőtáborozás céljából.

Csak az MTK kötelékébe tartozó fiatalok, vagy külsősök is használhatják majd a pályákat?

Ezt a kérdést két oldalról kell megközelíteni. Nagyon örülnénk, ha a kerületből a lehető legtöbb iskola jelentkezne a toborzásunkra, ez lesz ugyanis a legközelebbi NB1-es klub, amelyhez csatlakozhatnak a józsefvárosi gyerekek. Ha azonban egy ilyen szintű utánpótlásnevelési központ megjelenik a kerületben, akkor adni is szeretnénk az itt élőknek. Nincsenek még konkrét megállapodások, de ahogyan Agárdon is, úgy itt, az új otthonunkban is tervezzük, hogy megkeresünk fogyatékos szervezeteket, hátrányos helyzetű rétegeket, akiket megpróbálunk bevonni majd. A saját bázisunkon, a saját szakembereinkkel, ingyenes szolgáltatásokat kínálnánk számukra.

Mikorra készülhet el az utánpótlásközpont?

Bonyolult a beruházás, mert a területnek előélete van. Ez azt jelenti, hogy a vasúti biztonsági hálózat elavult eszközeit ártalmatlanítani kell, le kell szerelni. Vannak olyan részek, ahol kármentesítésre is számítunk. Ezek mind növelik az építés idejét és bonyolultságát is, és további kellemetlen meglepetésekre is számítunk, amit meg kell oldanunk. Szóval itt nem egy zöldmezős beruházásról van szó. Ezzel együtt azt gondoljuk, hogy 2022 év végére a labdarúgó utánpótlásnevelési központ működni fog.