Iványi Gábor szinte megfenyegette Józsefvárost a szeptember 21-ei képviselő-testületi ülésen, ahol ugyan szívhez szólóan, de azt mondta: ha nem kap azonnali segítséget, akkor a kerület utcáin köt ki a mintegy 500 hajléktalan ellátottjuk. Mint ismert: Iványi szoros kapcsolatot ápol a baloldal szervezeteivel és képviselőivel, sőt, maga is politikai szereplő. Intézményének neve a sajtóban sem ismeretlen, számos választási botrányban felmerült, mint olyan helyszín, ahol vélhetően kiszolgáltatott hajléktalan embereket vettek rá pénzért vagy egyéb juttatásért, hogy szavazzanak bizonyos pártokra vagy nemzetiségi szervezetekre. Jelenleg is folyamatban van olyan rendőrségi, illetve bírósági ügy, amely ezt a fajta feltételezett törvénytelenséget boncolgatja. Pikó András és baloldali képviselők Iványival egyetemben a testületi ülésen konkrétummal nem álltak elő, csak a kormányra mutogattak és a hajléktalanellátással foglalkozó alapítvány számára „csont nélkül” sürgősséggel pénzt biztosítottak volna. Miközben a Pikó által benyújtott javaslat elnagyolt volt és minimális információt sem tartalmazott az ellátó szervezetek munkásságáról, a támogatás igényének alátámasztásáról.

Iványi csődhelyzetben fenyegetett

Iványi szervezete 1989-ben alakult meg. Az akkori SZDSZ-es kerületvezetés 99 évre teljesen ingyenesen adta használatba a Dankó utcai telephelyüket. Ilyen feltételek mellett is csődközelbe kormányozta Iványi a szervezeteit
Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Iványi elmondása szerint az utóbbi 10 évben lettek nehézségeik, amikor nem kapták meg a szerintük nekik jogosan járó állami támogatásokat. Számukra elegendő pénzt máshonnan nem szereztek, így adósságokat halmoztak fel és elmaradtak a munkavállalóik járulékának befizetésével. Iványi sérelmezte, hogy az állam a nekik szánt támogatást a járulékok be nem fizetése miatt a NAV-nak utalja, akik ezt nem küldik tovább, hanem a tartozásuk rendezésére fordítják.

10 milliós támogatás és adománygyűjtés

Pikó András arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az elmúlt héten kétszer is meglátogatta Iványi Gábort, és a helyzetre való tekintettel a kerület kasszájából 10 millió forint gyorssegély átutalásáról döntött. Az MSZP-s Szily Darók Ildikó azt indítványozta ezt az összeget fejeljék meg további 5 millió forinttal, a helyi szocialisták frakcióvezetője pedig egy adománygyűjtő számla létrehozására szólította fel a polgármestert.

Pikó a józsefávrosiak pénzét bőkezűen osztogatja politikai haszonszerzés reményében Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Iványi nincs tisztában a saját szervezetével

A képviselőknek lehetőségük volt kérdezni Iványi Gábortól, aki – bár több mint 30 éve vezeti az intézményét – nem tudta megmondani, hogy hány ellátott van a rendszerükben, hány személy van oda bejelentve lakcímkártyája, valamint – magát szakértőnek vallva – azt sem, hogy hol és hány hajléktalanellátó működik a fővárosban. Továbbá azt sem tudta megmondani a megítélt támogatás mennyi ideig tartja fenn a működőképességüket. Valamint az sem derült ki, hogy milyen eredményt tud felmutatni a hajléktalanellátást tekintve Iványi, hiszen láthatóan jelenleg is Józsefváros közterein élnek a nehéz sorsú személyek.

„Iványi Gábornak elszámolni valója van a józsefvárosi polgárok felé”

–Iványi Gábornak elszámolni valója van a józsefvárosi polgárok felé – jelentette ki Szilágyi Demeter. A fideszes önkormányzati képviselő szerint: a tevékenységből – amit Iványi végez –, a kerületiek folyamatos hátrányt szenvednek. Nemcsak nem oldja meg, hanem rontja is az állapotokat. –Az a borzasztó állapot, amit hosszú évek óta hajléktalanellátás címszóval az utcákon tapasztalni, elviselhetetlen a józsefvárosiak számára – fogalmazott Szilágyi, aki úgy véli: mivel sem adatokkal, sem információkkal nem készült a baloldal és Iványi Gábor, ezért ez nem tekinthető másnak, mint egy politikai nyilatkozatnak. Mint kifejtette: a Dankó utca és környékének állapota kiterjed Józsefváros megítélésének egészére, ezért azt nem szabad ebben a formájában hagyni működni.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Iványi rosszul gazdálkodott, ezt fizettetik meg a józsefvárosiakkal

Pikó András nem érti miért szeretnék a jobboldal képviselői, hogy Iványiék fejezzék be a tevékenységüket. A polgármester kiállt amellett, hogy senkinek nem jó, ha Iványi Gábor bezár.

A Fidesz-KDNP helyi frakcióvezetője pedig gusztustalannak tartja, hogy Pikó András a politikai szándékait a legelesettebbek ügyével próbálja palástolni. Vörös Tamás szerint itt arról van szó, hogy a polgármester politikai szövetségesét – akire számít a kampányában – Józsefváros pénzéből kívánják támogatni, csak azért, mert ő rosszul gazdálkodott. Soós György (Fidesz) azt vetette fel, hogy miért nem fordultak Karácsony Gergelyhez, hiszen az ő nevéhez fűződő „99 mozgalom” mikroadományok gyűjtésében nagy tapasztalattal bír. A főpolgármester mindössze annyit tett eddig, hogy kijelölt egy józsefvárosi épületet, ahová a főváros más pontjairól ide költöztetett be hajléktalanokat, ám ennek leginkább a környék közbiztonsága látta kárát.

Dőlnek a százmilliók a józsefvárosi hajléktalanellátásba

A receptet megörökölték, pénz van, mégsem tettek semmit a probléma megoldásáért

Egry Attila (Fidesz) nem érti, hogy a város jelenlegi vezetése a négy év alatt miért nem tett semmit a tarthatatlan hajléktalanhelyzet felszámolása érdekében. –Tele a kassza, de semmilyen átfogó megoldásjavaslatot nem tettek le az asztalra Pikóék – mondta. Mint elhangzott: ezzel szemben a jobboldal annak idején elindította a LÉLEK-programot, amely fokozatosan segített visszaintegrálni a fedél nélkül maradt személyeket a társadalomba.

A Fidesz-KDNP-s képviselők több, mint 300 millió forintot fordítottak volna a hajléktalanok valódi ellátására, segítésére

A képviselő-testületi ülés során a fideszes képviselők részéről felmerült, hogy az önkormányzat részvételi költségvetésére szánt – 200 millió forint – forrást, valamint a polgármester egykori kampányfőnöke által vezetett Közösségi Részvételi Iroda évi 60 milliós működési költségét, inkább fordítsa a testület a LÉLEK-program megerősítésére. Illetve a Józsefvárosban hajléktalanná vált emberek rehabilitálására és felzárkóztatására – mondta Szilágyi Demeter, hozzátéve: „Szolgáljon ez a pénz arra, hogy a problémát, ami folyamatosan begyűrűzik Józsefvárosba –az önök tevekénységének köszönhetően–, meg tudjuk oldani”.

Van szabad pénz, amit el lehet költeni a kerület egyik legsúlyosabb problémájára – erősítette meg Egry Attila, de Pikó András és baloldali testülete nem szavazta meg a több, mint 300 millió forintot, és az új program kidolgozását. Tehát döntésük értelmében marad minden a régiben, Iványi Gábor 10 milliót kapott, és a közterületeket birtokba vevő hajléktalanok helyzete megoldatlan marad.