Miközben az ország a koronavírus járvány okozta kihívásokkal küzd, Józsefváros vezetése elérkezettnek találta az időt, hogy a bevételeit növelje. November 19-én, fű alatt döntés született a helyi adók emeléséről. Pikó András polgármester a veszélyhelyzet adta rendkívüli jogrendet kihasználva egyszemélyben döntött a kerületiek megsarcolásáról.

A legfrissebb polgármesteri döntés értelmében három adótételt emelnek meg, amely több mint 4000 magánszemélyt és csaknem 1230 vállalkozást érint.

A magánszemélyekre kivetett kommunális adó 10,8 százalékkal emelkedik. A 2015-től hatályos rendelet módosítása révén a fizetendő adó évi 28.140 forintról évi 31.187 forintra emelkedik, ami azt jelenti, hogy a törvényben rögzített maximum összeget kipréselik a lakástulajdonosokból. Ettől az intézkedéstől az önkormányzat 11 millió forint pluszbevételt remél.

Ennél magasabb mértékben – 10,9 százalékkal – növelik a telekadót, amely a józsefvárosi telkek tulajdonosaira ró az eddiginél is magasabb összegben fizetési kötelezettséget. A városvezetés, csakúgy, mint az előző esetben, itt is kihasználja a törvényben rögzített plafon értékig elment és a beszedhető maximális összeget ráterheli a tulajdonosokra, akiknek a korábbi 330Ft/m2 éves díj helyett mostantól 366Ft/m2 éves díjat kell fizetniük.

És ha ez még nem lenne elég, az egyébként is nehéz helyzetben lévő vállalkozásokat is kivéreztetik azzal, hogy az építményadót 6,3 százalékkal megemelik. Ezt az adót azoknak a személyeknek is meg kell fizetniük, akik a józsefvárosi lakásukba jelentették be vállalkozásuk székhelyét. Számukra ezt a díjat a 100 négyzetméter alatti rész esetében évi 500 ft/m2 helyett 530 ft/m2-re nő, a 100 és 1000 négyzetméter közötti terület esetében a korábbi 1500 ft/m2 összeg 1595 ft/m2 lesz, míg az efölötti rész. Külön kitértek a lakások rövidtávú kiadásában érdekelt vállalkozásokra is, amely esetben 100 négyzetméter alatti rész után fizetendő összeg 500 ft/m2 helyett 530 ft/m2-re nő, a 100 és 500 m2 közötti rész esetében a 1680 forintra emelkedik az adó, az 500 m2 feletti területek tekintetében pedig 1898 ft/m2-ről 2018 ft/m2-re emelik a fizetendő összeget.

Fidesz: sarcolás helyett az emberek támogatására lenne szükség

A Józsefvárosi Fidesz felháborítónak tartja, hogy a baloldali polgármester a rendkívüli jogrendet a kerületiek megsarcolására, adóemelésre használja fel. Mint azt közösségi oldalukon írták:

„a Pikó András vezette önkormányzat ezt a pénzt – családonként mintegy 10 ezer forintot – a józsefvárosiak zsebéből veszi ki, ebben a koronavírus okozta, mindenkit sújtó helyzetben”

Szerintük ebben a helyzetben nem az emberek megsarcolása, hanem épp ellenkezőleg, az emberek támogatása, az egészség és a munkahelyek védelme lenne a legfontosabb.

„Miközben a kormány közterheket enged el, hitelmoratóriumot hirdet, adókat csökkent, ingyenessé teszi az internetet, a családokat, vállalkozásokat, munkahelyeket védő intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy megvédje a munkahelyeket, és segítse a gazdaságot, Józsefvárosban Pikó András a megszokott baloldali recepthez nyúl, és megszorításokat vezet be – fogalmazott a Fidesz helyi szervezete, és felszólították Pikó Andrást, hogy vonja vissza az adóemelésről szóló rendeletét.

Budapesten nem egyedi a polgármester megszorítócsomagja

Az adóemelés eszközével több baloldali vezetésű kerület is élt a közelmúltban. A Várnegyedben V. Naszály Márta (PM) háromszorosára emelte a vendéglátóhelyek közterülethasználati díját, a szomszédos Erzsébetvárosban Niedermüller Péter (DK) szintén az építményadó összegét emelte meg, míg a XIX. kerületben Gajda Péter (MSZP) a piaci árusokat sarcolja.