Pest város falától keletre, a Kerepesi országút és a Szolnoki országút közötti területre már a XVI. század végén építési engedélyt kaptak telepesek. A magyarok mellett nagyszámban leltek itt otthonra szerbek, tótok és németek, amire a mai napig táblák, utcanevek is utalnak.

Michels Antal: Kívül-belül megújult a Szent József templom

A Szent József templom

A kerület egyik legikonikusabb épülete a Szent József plébániatemplom alapkőletételére 1788-ban került sor, az első ünnepi szentmisét pedig 1799-ben tartották meg a templomban. A kerületi hitélet azonban már jóval korábban is virágzott, a Szent Rókus kápolnát 1711-ben emelték hálát adva annak, hogy a pestisjárvány elkerülte Pest városát.

Fotó: Fortepan

Kulturális központ

Az évek során számos középület és intézmény lelt otthonra Józsefvárosban. Itt működött a Nemzeti Színház első társulata, az Astoriánál lévő teátrum lebontását követően a Blaha Lujza téri Népszínházba költözött be. A kerületünkben épült fel a Széchenyi Ferenc szorgalmazására a Magyar Nemzeti Múzeum, amely mögött helyet kapott a Nemzeti Lovarda.

A nemzeti lovarda története összefonódott Józsefvárossal

A pesti árvíz

Jelentős változást hozott a városkép alakulásban az 1838-as nagy pesti árvíz, amelyet követően már tilos volt vályogból építkezni és ekkor kezdtek el többszintes bérházakat emelni a környéken. A reformkor legnevesebb építészei stílusjegyeit ma is láthatjuk a kerületi bérpalotákon.

Fotó: PestBuda

Ipari remekművek

A kerület külső részein épült fel a magyar tisztiképzés fellegvára, a Ludoviceum, ott lelt otthonra a Füvészkert, illetve a város egyik legszebb parkja, az Orczy-kert.

A 250 éves Füvészkert múltja összeforrt Magyarország történetével

Számos kereskedelmi-ipari remekmű készült Józsefvárosban: Thék Endre bútorgyárától kezdve Irinyi gyufagyárán át Róth Miksa üvegfestő műhelyéig.

Kávéházak, írók, költők

A boldog békeidőkben rengeteg kávéház működött itt, számos művész, költő, író telepedett meg a kerületben, amire emléktáblák egész sora figyelmeztet. Itt lakott mások mellett: Mikszáth Kálmán, Jókai Mór, Szendrey Júlia.

Fotó: OSZK

A történelem központjában

A legjelentősebb történelmi eseménysorozatok is szorosan kapcsolódnak a kerülethez. A történet szerint a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőin olvasta fel Petőfi Sándor a 12 pontot az 1848-as szabadságharc kitörését megelőzően, illetve a Magyar Rádió és a Corvin köz volt az 1956-os forradalom egyik legfontosabb helyszíne.

Csigás Zoltán: 1956-ban a pesti srácok verték be az első szöget Szovjetunió koporsójába

Megtorpant fellendülés

A kerület a szocializmus idején elhanyagoltságra volt ítélve, aminek a 2010-es évek vetett véget.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Ekkor lendületes fejlődés indult meg Józsefvárosban, ami mára azonban megtörni látszik.