A XVIII. században rohamléptékben települt be a Pest városfalon kívül. Az egyik legkorábbi, ma is álló épületet a Rókus kápolnát a pestisjárványból kigyógyultak tiszteletére emeltek 1765-ben. A következő században robbanásszerű fejlődés ment végbe Józsefvárosban: egyre-másra nőttek ki a földből a paloták, és a szebbnél-szebb bérházak.

Fotó: Erdélyi Mór

Múzeum, színház, lovarda

Számos „nemzeti” közintézmény is itt jött létre: a Nemzeti Színház előbb a mai Astoriánál, később a Blaha Lujza téren kapott otthont. A Bródy Sándor utcában üléseztek egy időben az országgyűlési képviselők, és a közelben épült fel a Nemzeti Múzeum, valamint az Uránia Nemzeti Filmszínház.

Nemzeti Múzeum

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Itt élt a művészvilág „krémje”

A kerület vonzotta a tudományos és művészvilágot: számos író, költő, művész és tudós lakott Józsefvárosban, így mára már egymást érik azok az épületek, amelyen emléktáblák tanúskodnak arról, hogy melyik híresség élt itt és mikor. A kerületben sorra nyíltak a kávéházak és itt, a Kálvin térről indult útjára az első pesti lóvasút is.

Baross kávéház

Fotó: Fortepan

Pusztulásra ítélve

De jött a két világháború, majd az egypártrendszer időszaka. A magyar nép ugyan megkísérelte lerázni 1956-ban a kommunizmus rabigáját, de a szovjet túlerő győzött. Mivel a forradalomból Józsefváros is kivette a részét, ezért a kerületet pusztulásra ítélték.

Fotó: Fortepan

Az építkezések kora

A „csipkerózsikaálom” az elmúlt évtizedben ért véget. 2010 és 2019 között megújult a Szent Kozma szakrendelő, a háziorvosi rendelők többsége, új felnőtt és gyermek háziorvosi rendelők épültek, újjáépült a Teleki téri piac, korszerűsítették az óvodákat és bölcsődéket, megszépült a kerület majd’ összes köztere, s sorra újultak a kerület házai.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A szomorú jelen

A fejlődés mára azonban megtorpanni látszik. Az egyik leginkább szembeötlő probléma a köztisztaság hiánya, illetve a szerhasználók és a fedél nélkül élők számának ugrásszerű emelkedése. A jobb sorsra érdemes kerület gondos gazda után kiált, reméljük egyszer újra virágzásnak indul.