December 15-én ülésezett a Fővárosi Közgyűlés, ahol Józsefvárossal kapcsolatos döntés is született. A Karácsony Gergely vezette baloldali többség – Pikó András polgármesterrel együtt – megszavazta, hogy a Palotanegyedben, a Baross utca 41. szám alatt lévő 80 négyzetméteres fővárosi ingatlant ingyenesen a Menhely Alapítvány használatába adja. Mint azt a polgármester a másnapi képviselő-testületi ülésen elmondta: egy új diszpécserközpontról van szó.

Fotó: Önkormányzti tv

Hasztalan szórja a pénzt a kerület a hajléktalanellátásba

A Menhely hajléktalanellátással foglalkozik, ám láthatóan nem a leghatékonyabban, hiszen – bár Pikó Andrásék is kötöttek velük támogatási szerződést – a józsefvárosiak arról számolnak be minden lehetséges fórumon, hogy az elmúlt két évben ugrásszerűen megemelkedett a fedél nélkül élők száma a kerület közterein. Ezt maga a polgármester is beismerte korábban.

A lakossági elégedetlenséget Pikó András is érzékeli, hiszen Karácsony Gergellyel a közelmúltban tárgyalt erről a kérdésről is. Az önkormányzati lap beszámolója szerint a polgármester a megbeszélésen kifejtette: megkerülhetetlen a hajléktalan-ellátás és lakásszegénység krónikus problémái kezelésének nem csak kerületi, hanem fővárosi szintű újragondolása. Tehát látszólag Pikó szembe menne a kerületi hajléktalanellátókkal, ám a tetteiben ez korántsem nyilvánul meg. Ennek egyik példája, hogy most is megszavazta a Menhely számra a Baross utcai 80 négyzetméteres ingatlan ingyenes használatát.

Fotó: Hírnyolc

Szoros kapcsolatot ápol a polgármester a hajléktalanellátókkal

Pikó András azonban jó kapcsolatot ápol a kerületi hajléktalanellátókkal, így vélhetően nem áll szándékában őket bolygatni. A Menhely Alapítvány – amely a legtöbb önkormányzati támogatást kapja, amióta Pikó a polgármester – kuratóriumának elnöke Győri Péter 2018-ban a baloldal polgármesterjelöltje is volt, a kampányát pedig akkoriban Pikó András vezette.

Fotó: C8 Facebook-oldal

Hasonlóan szoros a polgármester viszonya a Dankó utcai Oltalom Alapítvánnyal és annak vezetőjével, Iványi Gáborral, akit Józsefváros díszpolgárává is avatott Pikó.