Érdemes megnézni, hogy milyen ígéretek hangzottak el a kampányban a baloldali politikusok részéről és abból mi fog megvalósulni – írta közösségi oldalán Vörös Tamás frakcióvezető. Mint kifejtette: „bármilyen összevetés rendkívül lesújtó képet mutat a baloldali városvezetés eddigi teljesítményéről. Gyakran már a szavak szintjén sem képviselik korábbi ígéreteiket és elveiket, úgy látszik a hatalom gyorsan megváltoztatta korábbi választási programjukhoz fűződő ragaszkodásukat”.

„A baloldali politikusok felfogása a rendről és a tisztaságról is eltérő, mint a Fidesz-KDNP frakcióé. Elképzelhetetlen lett volna Kocsis Máté vagy Sára Botond polgármestersége alatt, hogy olyan állapotokat engedjenek meg Józsefváros közterületein, amelyekkel Pikó András városvezetése alatt nap mint nap szembesülni vagyunk kénytelenek. Őszintén nem tudom megérteni, hogy a baloldali politikusok miért ódzkodnak ennyire a rendtől, a tisztaságtól, miért idegen tőlük ez a téma? Miért fontosabb egy kocsma érdeke a jelenlegi városvezetők számára, mint a helyi lakók nyugalma? Ha a belpesti anarchisták szeretnek egy italozóhelyet, akkor a józsefvárosi emberek nyugalma, biztonsága és tulajdona nem számít Pikó Andrásnak és az őt támogatóknak? A kérdésekre nem született megnyugtató válasz a baloldali frakció részéről az elmúlt időszakban, kizárólag indulatos politikai kirohanások. Kíváncsi vagyok, hogy ilyen egy év után milyen választási eredmény születne ma Józsefvárosban…” – fogalmazott a Vörös Tamás.

Három milliárd hiány mellett 15 milliárdos többlet a kasszában

Pikó András, az önkormányzati lapnak adott interjúban beszélt polgármestersége egy évéről. Mint mondta, leginkább arra büszke, hogy átállították a döntési folyamatokat olyan rendszerre – fórumokkal, fogadóórákkal –, ahol a lakosok bele tudnak szólni, véleményt tudnak formálni. A látványos változás elmaradásának okaként a koronavírus járványt és az azzal járó válságot jelölte meg, hozzátéve: „a kampányban az ember kívülről másként látja a lehetőségeit és a feladatait is”. Pikó András szerint nem ígért sokat, és az is megvalósítható lenne, de „a pandémiás helyzet, a szociális válság kezelése mennyi energiánkat emésztette fel, miközben a bevételkiesések, a kormányzati elvonások és a pluszkiadások miatt 3 milliárd forint a költségvetésünkben a hiány” – fogalmazott a polgármester ügyesen kikerülve, hogy az előző városvezetés felelős gazdálkodásának köszönhetően több mint 15,6 milliárd forint maradt az önkormányzat kasszájában, amiből 13 már az átadáskor látható volt, 2,6 pedig a költségvetési maradvány.  

Pikó: a köztisztaság és közbiztonság terén látszik az igyekezetünk

Továbbra is kérdőjeles, hogy lesz-e részvételi költségvetés, illetve hogyan valósul meg az ígért 5000 négyezetméternyi új zöldfelület, ugyanakkor a közbiztonság és a köztisztaság terén – a polgármester szerint – látszik az igyekezetük. Pikó András arról is beszélt a lapnak, hogy az elmúlt 10 év drogpolitikai kudarca idén került ki az utcákra, a megoldásról azonban ő maga sem tudott nyilatkozni. Az interjúban szóba kerültek a társasházak felújítását célzó pályázatok – ez tavaly még 2 milliárdra rúgott – amelyek gyakorlatilag lenullázódtak. A polgármester erről úgy nyilatkozott, hogy a jövőben is kevesebb jut majd ezekre. A bérlakásállomány felméréséről megtudhattuk, hogy még nem kezdődött meg, mert az erre szánt összeget zárolták. Novemberben írnak ki lakáspályázatot, de csak felújítási kötelezettséggel.

A menzabotrányról Pikó András azt mondta, november 25-ig az Eurest Kft. (amelynél korábban lejárt és követhetetlen eredetű élelmiszert is talált a NÉBIH – a szerk.) látja el a feladatot, addig le kell zárniuk a közbeszerzési eljárást, ha ez elnyúlik, akkor házon belül kell ellátni a feladatot. Más kérdés, hogy az eddigi szabálytalan kiírások miatt eddig 60 millió forint büntetést szabott ki az önkormányzatra a Közbeszerzési Hatóság. Az Auróra és a lakosok közötti mediálást, bár saját bevallása szerint is kudarcot vallott, nem adják fel, egy szünet után folytatódni fog.

Korlátoznák a lakosok ingyenes parkolását

A cikkből kiderül, hogy az ingyenes parkolási lehetőséget is korlátoznák: „nem jó például, hogy 2-3 autó is kedvezményesen parkolhat, ha helyi lakos a tulajdonos” – fogalmazott Pikó András. Mint a beszélgetésből kiderül Pikó András jövőre sem számol több forrással, ezért – mint mondta – át kell gondolni, hogy mire költenek: egy jazzfesztivált mindenképpen szeretnének.  A ciklus végére a polgármester szeretné, ha a hivatal ügyfélbarátabb lenne, és ha épülnének „dolgok”, példának említve egy 40 lakásos bérházat.