– Lajos nagyon igényes, a magyar ételek rajongója – kezdi Ildi, a világhírű művész felesége. – Még középiskolába jártam, de már az utolsó évben udvarolt Lajos. Akkoriban nem nagyon tudtam főzni, de elszerettem volna kápráztatni. Csináltam neki egy levest, és iszonyatosan sűrű lett. Hogy ezt ne lássa meg, kiettem gyorsan a sűrűjét. Hát, én olyan rosszul voltam utána, hogy borzasztó, de nem buktam le – meséli Ildikó, aki nem háziasszonynak készült, de mivel látta milyen örömet szerez vele szerelmének, megtanult főzni.

– Igazából akkor tanultam meg főzni, amikor Lajos 11 évig Franciaországban tanult és tanított az egyetemen. Mivel divat arra fele a vendégeskedés, folyamatosan főztem a magyaros ételeket, amit nagyon szerettek a vendégeink – emlékezik vissza Ildi, aki azóta mindennap főz, a vendéglátást is megtartotta. Hétvégenként elhívják barátaikat, hogy megosszák az ennivalót, ami szerintük összehozza az embereket.

Lajos vásárol, mert imád piacozni

Kathy-Horváth Lajos a Lehel és a Bosnyák téri piacra jár, külön program ez neki és barátjának, Benga Oláh Tibornak.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

– Már reggel 9 órakor tali, felveszem a havert kocsival és megyünk ki. Tibi nagy gourme, nagyon jó ételeket csinál. Nekem Ildi megmondja mit hozzak, és frissen megveszem ami kell. Ismernek az árusok, van akihez 20 éve járok. Ilyenkor megkérdezik, művész úr, hogy van? Elbeszélgetünk, viccelődünk – mondja Lajos.

– A tanyasi csirkét és kakast háztájiként vesszük. Most államalapítás ünnepén például kakaspörkölt volt az ebéd, tésztabetéttel és azon túróval – meséli Ildi, aki szintén szereti a piac hangulatát.

Zenészóriások az asztal körül

Ildi könyvet készül írni arról, hogy milyen hírességeknek főzött, a hétvégi vendégeskedések alkalmával. Néhányuk már „elment”, mint Benkő László vagy Balázs Fecó, aki csülkös pacalt rendelt Lajos feleségétől. Azt mondta: „legyen benne egy kis láb is, hogy tudjam a csontot cupákolni”. Ildi egyik legszebb emléke –hogy az orvosi ellátás mellett–, a főztjével állította talpra az éppen Budapesten kórházban fekvő Ivry Gitlis francia hegedűóriást.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Így készül Kathy-Horváth Lajos kedvenc étele

Lajos nagyon szereti az egyszerű ételeket is, mint a krumplilevest is, Ildi a Hírnyolc olvasóinak mégis férje kedvenc ételét főzte meg. Ez pedig nem más, mint a kapros töltött káposzta rántott hússal.

– Az étel édeskáposztából készül, amelynek leveleit ecetes vízben átgőzölöm – mondja Ildi –, azután készítek a húsból egy szimpla, finom töltöttkáposzta tölteléket. Betöltöm a levelekbe, szintén úgy, ahogyan a töltöttkáposztánál. Felrakom főni hagymásan, majd a levéhez teszek egy kis citrompótlót (lehet citromlevet is), hogy savanyítsam. Aztán jöhet bele a csokor kapor, babérlevél és egy paradicsom. A titkos összetevő a szegfűbors, amitől pikáns íze lesz. Lajos vigyáz a vonalaira, ezért kenyér helyett, ő rántott csirkemellet eszik az ételhez.