Pikó András pénteken kora este közölte a hírt a közösségi oldalán, miszerint felkérte az önkormányzat intézményeit összefogó cég vezetését, tájékoztassa a Józsefvárosi Galéria, a H13 Vállalkozásfejlesztési Központ és a kerületi Zászlómúzeum munkatársait arról, hogy 2021-ben az Önkormányzat nem tudja támogatni működésüket. A polgármester a döntést a szűk költségvetési keretekkel magyarázta, amit szerinte a kormányzati elvonások okoznak.

“Pikó András 15 hónap alatt 15 milliárd forintot herdált el”

Kocsis Máté a hírre reagálva azt írta: eljött ez a nap is, amikor Pikó Andrásnak fontosabb a haverok kifizetése, mint az intézmények fenntartása. Józsefváros országgyűlési képviselője emlékeztetett: Pikó polgármester 15 hónap alatt 15 milliárd forintot herdált el, ugyanis annyit hagyott maga után a kasszában Sára Botond a polgármester elődje. Kocsis Máté hangsúlyozta: ez a pénz köddé vált, viszont Pikó bejelentette, hogy kivégzi a kerületi intézményrendszer fontos részét.

A Józsefvárosi Galériát mi felújítottuk, ő most bezáratja. A Zászlómúzeumot mi fenntartottuk, ő most bezáratja. A H13 Diákközpontot mi megnyitottuk, ő most bezáratja

– fogalmazott az országgyűlési képviselő. Majd hozzátette: ezekre nincs 138 millió forint, ellenben továbbra is van 150 millió a megemelt politikai költségekre, 200 millió az eddig ismeretlen részvételi költségvetésre, 50+10 millió arra, hogy Pikó egyszemélyben meghozott törvénytelen közbeszerzésének bírságát befizessék közpénzből, valamint további milliók közvéleménykutatásokra, a volt kampányfőnökének a részvételi irodájára, tanácsadókra, médiaelemzőkre, és mediálásra az Aurórában. 

Kocsis Máté szerint a kormányra mutogatás sem jogos, mert a Pikó szerencsétlenkedése miatt elbukott pénzek fejlesztésre mentek volna, nem működésre, az iparűzési adó egy részét válság idején az embereknél hagyta a kormány, és “nem engedte beszedni, helyes döntés, és messze nem okoz akkora kiesést, mint amit ő mond”.

A baloldali polgármester teljesen leépíti Józsefvárost

Pikó András ámokfutásba kezdett, de elfelejti, hogy nem egy játékban építget virtuális várost, ahogy neki tetszik, hanem közel 80 ezer ember otthonával szórakozik. Ez nem játék

– fogalmazott Sára Botond. Józsefváros korábbi polgármestere szerint Pikó András megérkezése előtt sosem volt probléma a kerület stabil működését biztosítani, intézményeit fenntartani, a várost fejleszteni.

Pikó András azonban nem egész másfél év alatt leépítette a közbiztonságot, elkezdte a társasházak kivéreztetését a pályázatok leállításával, adókkal próbálta megsarcolni a kerületi családokat és vállalkozókat, elhanyagolja a közterületeket, tönkreteszi a józsefvárosi gyerekek nyarait a káptalanfüredi tábor felújítása körüli szerencsétlenkedésével, most pedig felszámol olyan értékes intézményeket, mint a vállalkozásfejlesztési központ, a galéria és a zászlómúzeum.