Rettenetes állapotú társasházra hívta fel a Hírnyolc figyelmét egy olvasónk, aki a Kőfaragó utca 11. szám alatti épületet homlokzata miatt úgy emlegetett, hogy „nem csak a Palotanegyed, de egész Józsefváros szégyene”. Zsuzsanna elmondása szerint a vakolat néhol, több nagyobb folton egészen a téglákig leomlott, de vélhetően még II. világháborús, vagy 1956-os lövésnyomokat is látni a falon.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A baloldal szinte lenullázta a társasházi támogatásokat

Az ilyen, a lakások értékét jelentősen csökkentő problémákra is megoldást jelenthetne a polgári városvezetés által bevezetett, több milliárd forintos nagyságrendű társasház-felújítási pályázat, ha még igénybe lehetne venni. De nem lehet. Pedig a közösségek korábban – kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás formájában – akár a beruházás 75 százalékát is igényelhették támogatásként. A program sikerrel futott, Kocsis Máté és Sára Botond polgármestersége idején több milliárd forintot fordítottak erre a célra. A Pikó András vezette baloldali önkormányzat viszont 2020-ban előbb 300 millió forintra, majd – a koronavírus-járványra hivatkozva – 40 millióra apasztotta ezt a keretet, és azt is csak veszélyhelyzet elhárítására lehetett felhasználni. A legutóbbi közmeghallgatáson az is kiderült, hogy már ez a keret is kimerült.

Fotó: Hírnyolc

„Ma az önkormányzat nem veszi figyelembe, hogy Józsefváros egy olyan terület, ahol nem újépítésű társasházak, hanem a régi, nemritkán több mint 100 éves házak vannak többségben. És ezekben a házakban sok minden felújításra szorulna…” – mondta a témával kapcsolatban lapunknak Weisz Gábor Miklós, a Magyar Közös Képviselők Egyesülete szakmai igazgatója.

Rekordmagas az idei költségvetés, a baloldal elvonásokat emleget

A belső feszültségekkel terhelt baloldali városvezetés az elmúlt, immár több mint egy évben rendre „kormányzati elvonásokra” hivatkozik, holott Józsefváros idei költségvetése rekordmagas, amin felül további milliárdok állnak még rendelkezésre: 5 milliárd forintos pénzmaradvány, de egy rejtélyes 1,4 milliárdos tétel is szerepel a sorok között „függő tételek” néven, amelynek sorsáról egyszemélyben Pikó András dönthet. Mégsem döntött eddig a baloldal, hogy megemelje a társasházi felújítások pályázati keretét.