A Józsefváros főterén álló templom az elmúlt években indult el a megújulás útján. Az 1,2 milliárd forintos kormányzati támogatás első ütemében a homlokzata szépült meg, a második ütemben a belső felújítás indult el. Az erre a célra fordított 400 millió forint a templom közműhálózatának rekonstrukcióját is tartalmazza, illetve a leginkább használt részek komfortosítását.

A szentély már elkészült, jelenleg a kiszolgálóhelyiségekben – sekrestyében, a téli kápolnában és a hittanteremben – zajlanak a munkálatok – ismertette a jelenlegi állást Michels Antal.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A templom plébánosa hozzátette, hogy a templomtoronyban pedig egy vizesblokkot alakítanak ki.

A födém rossz állapota miatt újra kellett tervezni a felújítást

A szentély esetében a problémát az jelentette, hogy ’80-as években egy felújítás során megemelték a padlózatot és így a szentélyt csak lépcsőn lehetett megközelíteni, ami balesetveszélyes helyzeteket teremtett. Most visszaállították az eredeti szintet, a burkolat alá pedig padlófűtés került. A kápolna komfortosításának célja, hogy a hideg, téli hétköznapokon fűtött helyiségben le tudjuk ültetni a híveket. A sekrestyében elbontották az elválasztófalat, ami így egy boltív alá kerül. Itt kialakítanak egy mosdót, virágozót és egy ruhásszekrényt ministránsoknak – részletezte Tóni atya.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A kivitelező cég részéről Tálos Viktor beszélt a Hírnyolcnak. Mint mondta: a munkálatok során a két felső közösségi terem födémét életveszélyesnek találták, ezért az megerősítésre szorul. Azt tehát újra kellett terveztetni, így ott mostanáig nem tudtak dolgozni és emiatt van a határidő módosítás. A héten azonban megkezdődik a födém megerősítése acélgerendákkal.

A harangtornyok nagygenerálon esnek át

A projekt menedzsere a tornyokban zajló munkálatokra tért ki. A tornyokban a két végén történnek beavatkozások – ecsetelte Most Balázs. Mint kifejtette, fönt a harangok jármait, a harangnyelveket, illetve a harangok meghajtása – a negyedes és egész óraütő szerkezet – újult meg. Az északi torony aljában pedig egy új mosdóblokk kerül kialakításra, amit a nagyobb misék alkalmával meg lehet nyitni közhasználatra.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Sokan kérdezik miért nem jár rendesen a toronyóra – vette át a szót Tóni atya. A magyarázat pedig az, hogy tavaly nyáron egy villámcsapás miatt leolvadt az óraszerkezet, ez most szintén javításra kerül.

Komfortosabb templom, kisebb rezsiköltség

Most Balázs projektmenedzser a gépészeti felújításról is beszélt: az összes fogyasztó újra lett kábelezve, a külső gázvezetékeket pedig megszűntették. Egy modern hőszivattyú felel majd a téli kápolna, a sekrestye, a szentély, illetve az emeleti helyiségek fűtéséért. Fontos továbbá – tette hozzá –, hogy új riasztórendszert, új kamerarendszert kap a templom és a hangosítás is megújul. Emellett internetelérés is lesz, tehát amikor lesznek itt hittanórák vagy közösségi vetítések, előadások akkor lehet interaktívan is tartani a fönti két közösségi térben – emelte ki Most Balázs.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A modernizáció eredményeként csökken az üzemeltetési költség, a komfortérzet pedig sokkal jobb lesz miután – várhatóan húsvétra – újra birtokba vesszük a megújult területeket – ígéri Tóni atya zárásként.